Mit gondol Pelé az idei vb-ről?

Akt.:
Mit gondol Pelé az idei vb-ről?
“Mindenki azt mondja, hogy Neymar megnyeri Brazíliának a 2014-es foci vb-t, de szerintem ez túl nagy felelősség neki.”

Pelé a legnagyobb focista, akit valaha látott a világ. Rengeteg dologban vesz részt manapság, így a 73 éves sztár elfoglaltabb, mint egy fesztiválozó banda. A 2014-es világbajnokság előtt a Buzzfeednek adott interjút.

Mit gondol, ki most a legjobb játékos?

Pelé: Ezt nagyon nehéz megmondani, de úgy gondolom, a két legjobb játékos Ronaldo és természetesen Messi. Amikor Messi a Barcelonában játszik, akkor teljesen más a stílusa, mint amikor a válogatottban szerepel. De úgy gondolom, ő az egyik legjobb.

Mit gondol Neymar-ról?

Pelé: Az, hogy nagyjából egy éve Európában játszik, nagyon jót tett neki és Brazíliának is. De ez lesz az első vébéje. Nem hiszem, hogy az ő vállára lehet tenni minden felelősséget, hogy megnyerjék a kupát. Mindenki azt mondja, hogy Neymar megnyeri Brazíliának a 2014-es foci vb-t, de szerintem ez túl nagy felelősség neki.

A sok csapattársa közül ki volt a legjobb játékos?

Pelé: Nagyon sok nagyszerű csapattársam volt, ezért is tudtam olyan sok gólt szerezni! Se amikor a Santos-ban játszottam, Coutinho volt a csapat középpontja, a válogatottnak pedig Garrincha. Amikor Pelé és Garrincha együtt lépett pályára, 15 év alatt egy meccset sem vesztett a brazil válogatott.

Miben más a foci most?

Pelé: Úgy gondolom, hogy a média manapság sokkal fontosabbá és nehezebbé teszi a labdarúgást. A Santos-szal bejártuk Európát egy-két hónap alatt és öt meccset játszottunk, aztán visszajöttünk Dél-Amerikába és megint öt mérkőzés következett. Most már nem így van. Sőt, a fociban lévő pénz mennyisége is nagyon megváltozott. De egy dolog nem változott: a jó játékosok jók, a rosszak pedig rosszak; ezen az idő sem változtat.

Tapasztalt rasszista megnyilvánulásokat játékosként?

Pelé: Mindig is volt rasszizmus a fociban. Az én időmben mangót, narancsot és banánt dobáltak a játékosokra, de nem foglalkoztunk velük. Amikor elkezdtem játszani, ugyanazokat mondták nekünk is, de nem érdekelt.

Melyik a legjobb csapat most Európában?

Pelé: A legjobb Spanyolország és Németország. A spanyolok nagyon összeszedettek és tetszik ahogyan a németek játszanak, ők inkább uralják a labdát. De természetesen Angliát és Olaszországot sem szabad elfelejteni.

Mit gondol, az amerikai foci felérhet valaha a csúcsra?

Pelé: Nem szabad elfelejteni, hogy a Japán-Koreai közös rendezésű világbajnokságon majdnem a döntőbe jutottak. Nagyon jó csapatuk van, de manapság nagyon nehéz jól játszani, mert a játékosok együtt rúgják Európában, így ismerik egymás erősségeit és gyengeségeit. Ez kiegyenlíti a küzdelmeket.

Ha az 58-as brazil válogatott játszana a 70-essel, ki nyerne?

Pelé: És én melyik csapatba kerülnék? (nevet) Az 58-asban több jó egyéni játékos volt, mindegyik nagyszerű. 70-ben viszont sokkal szervezettebb volt a csapat, ami sokkal erősebb volt, mint az 58-as. A 70-es nyerne. Az volt a legjobb brazil válogatott.

Mi történne, ha Brazília nem nyerné meg a világbajnokságot?

Pelé: Megtapasztaltam. 9 éves voltam, odasétáltam az apukámhoz, aki a rádió mellett ült egy barátjával és sírt. Megkérdetem, mi történt. Azt mondták, hogy Brazília elveszítette a vébét. Nagy csend volt és szomorúság. Brazília nagyon jó volt, és senki sem számított arra, hogy veszíteni fognak. Remélem, most az én fiam nem fog sírni látni.

Mit gondol a közelmúlt tüntetéseiről?

Pelé: Kicsit aggódtunk a tüntetések miatt, de a foci mindig is egy módja volt az ország reklámozásának. Brazília nagy lehetőségtől esett el az építkezések csúszása miatt, de a tüntetőnek tudniuk kell, hogy ez a korrupció nem a csapat vagy a játékosok hibája. El kell tudni választani a játékot ettől.

Ez lesz az első világbajnokság, ahol digitális gólbírót alkalmaznak. Tetszik önnek a megvalósítás?

Pelé: Igen, ott voltam, amikor megszavazták a módosítást. Először egy chip lett volna a labdában, de a kapusok megtanulták, hogyan lehet letakarni. Egy jó ötlet lett volna, de nem működött, ezért döntöttünk így.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek