Friss hírek

2009.05.14. 17:00

Már bemutatása előtt botrányt kavart az egyik német tévé "próbaszülős" műsora

<p>Egy még be sem mutatott "reality-tévéshow" kavart hatalmas botrányt Németországban. Az RTL június 3-tól kezdene sugározni egy műsort, amelyben tinédzser párok kapnak "kölcsön" néhány napra egy-egy csecsemőt, hogy gondoskodjanak róla. Pszichológusok, emberi jogi szervezetek és a német parlament gyermekjogi bizottsága egyaránt tiltakozott csütörtökön.</p>

A "Próba-felnőttek" című show-ban négy olyan tizenéves párt mutatnak be, akik négy napig állandóan kamerák előtt élve gondoskodnak egy csecsemőről, akit "kölcsön kapnak" erre az időre a valódi szülőktől. "Pelenkacsere, álmatlan éjszakák, bömbölő csecsemők és hatalmas felelősség. De vajon elég érettek-e ezek a tinik a világ legnehezebb feladatához, ahhoz, hogy saját gyerekük legyen?" - teszi fel a kérdést a műsor beharangozójában a tévécsatorna.

Sokan ugyanezt kérdezik, de egyúttal el is ítélik a műsortervet. "A gyerek nem aranyhörcsög!", írja állásfoglalásában a Bundestag gyermekjogi bizottsága, amely azzal vádolja a tévét, hogy az "felelőtlenül kihasználja a gyerekeket".

A Német Gyermekvédő Szövetség elnöke is "dühtől fuldokolva" reagált: "Védtelen csecsemőknek kell fizetniük azért, mert az RTL a lehető legmagasabb nézettséget és ezáltal a legnagyobb reklámbevételt akarja elérni? Ez tűrhetetlen!"

A tévécsatorna minderre azzal válaszolt, hogy az egész programot gyermekpszichológusok és orvosok figyelik, ezenkívül a valódi szülők is követik az adást egy szomszédos házból és bármikor megszakíthatják azt. Egy mama, aki 10 hónapis kisfiát "adta kölcsön" erre a négy napra, azt mondta, hogy egy percig sem aggódott, "a próbaszülők nagyon jól tették a dolgukat", és hogy habozás nélkül ismét "kölcsönadná" a kisfiút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!