Mit ér a gépészmérnök, ha kétgyerekes édesanya?

Állásbörze Miskolcon
Állásbörze Miskolcon - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Sokan kerestek és sokan ajánlottak állást a szerdai állásbörzén az ITC-székházban.

Villanyszerelőket, hegesztőket, szakácsokat, gépkezelőket, konyhai kisegítőket és még megannyi szakma képviselőit keresték tegnap a munkaadók a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal állásbörzéjén, melyet az ITC-székházban rendeztek. A rendezvény hivatalos megnyitóval kezdődött, melyen Demeter Ervin megyei kormánymegbízott azt hangsúlyozta: megyénkben a munkanélküli emberek száma egyre csökken, a munkaerőhiány viszont nő. Ezért egyre több energiát kell arra fordítani, hogy mindenki a számára megfelelő munkát találja meg. Hozzátette: az állásbörzén 63 munkáltató több mint ezer álláslehetőséget kínál, de a szervezők a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláinak közel 500 diákját is meghívták a rendezvényre.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere kiemelte: az elmúlt 8-9 évben Miskolc lepukkant iparvárosból dinamikusan fejlődő gazdasági centrummá vált. Ezt támasztják alá a munkanélküliségi adatok is: 2010-ben Miskolcon az emberek 12 százaléka keresett munkát, ma már csak a 4-4,5 százaléka.

Versenyképes fizetésért

Az álláskeresők reménykedve járták végig a munkaadók standjait. Közöttük a 23 éves Balogh Bettina, aki eddig a szülei vállalkozásában dolgozott, de most szeretne kipróbálni valami mást is. Konkrét elképzelése nincs, meglátja, mit tudnak neki ajánlani. A szakmája cukrász, és eladói tapasztalatokkal is rendelkezik.

– A szakmámat nagyon szerettem, de sajnos hidegallergiám lett, így ezt nem folytathatom tovább – árulja el Bettina.

Gépkocsivezetői állást keres az 50 éves Galambos László. Elmesélte, két évig kamionozott, de volt már vezetője négytengelyes billencses autónak, aztán pótkocsisnak és trélernek is.

– Most valami külföldi állást szeretnék és versenyképes fizetést – teszi hozzá.

És hogy mennyi az a versenyképes fizetés? László szerint nettó 300 ezer forint fölött. A bér persze attól is függ, mekkora autót kell vezetnie az embernek – jegyzi meg.

Két kisgyerekkel

Nincs könnyű helyzetben Adrienn, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg. Ő gépész­mérnök és kétgyermekes édesanya. Szinte reménytelennek látja az álláskeresést.

– Amikor megtudják, hogy két kisgyermekem van, rögtön azt kérdezik, hogy ugye a nagymama marad majd otthon a gyerekekkel, ha betegek. Ezt nem tartom túl családcentrikusnak. Nekem olyan munkahely felelne meg, ahol reggel 8-tól délután 4-ig lehet dolgozni, hiszen a gyerekeket vinni-hozni kell. Ott tartok, hogy bármit elvállalnék, csak kapnék megfelelő ajánlatot. Azért 180 ezer nettó jó lenne, de volt, ahol havi 120 ezret akartak adni – mondja az édesanya.

ÉM-HE


Állások iránt igen sokan kérdezősködtek a munkáltatók standjainál
Kazincbarcika - Óriási érdeklődés kísérte szerdán Kazincbarcikán az Észak Állásbörzét. Tavaly ősszel a Miskolci Egyetemen szervezett az Észak-Magyarország állásbörzét, amelyet március 5-én újabb sikeres börze követett – vidéken elsőként Tiszaújvárosban. A sikerek nyomán most Kazincbarcikán vállal...

Az állást kínáló standoknál egymásnak adták a stafétát a munkát kereső emberek
Tiszaújváros - Munkát keresőkkel és munkahelyet kínálókkal telt meg kedden a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ. A kezdés előtt már fél órával is hosszú sor kígyózott tegnap délelőtt a Derkovits Kulturális Központ bejárata előtt. Az emberek a tiszaújvárosi Észak Állásbörze kezdetére várak...