Mit csinál a hét végén Guzina “Zsóka”?

Guzina Zsóka
Guzina Zsóka
Nyírbátor – Főznek, fújnak, festenek, templomba mennek, majd egy hatalmasat lakomáznak – dióhéjban így írható le a nyírbátori Guzina “Zsóka” és családjának hétvégi programja.

Főznek, fújnak, festenek, templomba mennek, majd egy hatalmasat lakomáznak – dióhéjban így írható le a nyírbátori Guzina „Zsóka” és családjának hétvégi programja. Húsvét másnapján természetesen a versmondó locsolkodóké lesz a főszerep.

– Szombaton a 70 esztendős édesanyámhoz utazom Nyírkátára a lányommal, Ágival. Miután csatlakozik hozzánk a húgom, Erika, nekilátunk az ünnepi készülődésnek. Amíg én és a mamám sütünk–főzünk, a többiek kifújják az előkészített tojások belsejét, és pirosra festik őket. A húsvéti menüben olyan klasszikusok szerepelnek, mint a főtt sonka, a tojás, illetve a töltött tyúk. Édesanyám idén is elkészíti a pászkakalácsot. A nagypénteki böjtöt sajnos már jó ideje képtelen vagyok betartani…

– Vasárnap reggel mindannyian elmegyünk a templomkertbe, ahol a pap megszenteli az elkészített finomságokat és a bort. Az ünnepi ebéd minden évben meghitten telik, édesanyám annyi cikkre darabol föl egy tojást, ahányan körbeüljük az asztalt. Csodálatos alkalmat nyújt e keresztény ünnep a békés családi együttlétre és az értékes beszélgetésekre! – mesélte Erzsébet.

- Palicz István –