Misszió és emisszió

Ha a civilektől is civilebb az ember – magyarán ritkán vesz részt a különféle küldetéssel párosuló, erősebb, gyengébb társadalmi mozgolódásokban – megfosztja magát ettől a csoportélménytől. Pap Gyula jegyzete.

Cserébe, ha egyébként mégis érdeklődést mutat, kis távolság tartással figyelheti a kialakuló/elhaló erőfeszítéseket, folyamatokat. A mozgalmakat belülről tanulmányozó ismerősöm szerint már nagyítóval kell keresni a különféle politikai csoportosulásoktól független, tényleg szakmai alapú szervezeteket – tisztelet a kivételnek– és az említett külső szemlélőnek is hasonló érzete támadhat a feltámadó, majd hamar lelohadó civil demonstrációkat, akciókat végigkövetve.

A szerencsi esetben, ahol természetesen nem a civilek és a gonosz beruházó csaptak össze – még, ha tetszetős lenne is ez az egyszerű képlet –, hanem bizony a bor és idegenforgalmi lobbi, az energiában nagyban utazó érdekcsoporttal. A csata eldőlni látszik, még, ha a megfelelő időre vár is a földgyalu. Nem meglepetés az eredmény, hiszen a zödáram-pótlékon és az emissziókvóta-kereskedelmen a becslések szerint tisztes haszonra számító társaság természetesen jelentős erőket mozgatott meg célja elérésében.

Mégsem nyerhettek mindenütt, mert például Medgyesegyházán azok a bizonyos egyszerű civilek léptek és elutasították a megkeresést. Ott úgy gondolták létalapjuk, a dinnyetermelés sínylené meg, ha elfogadnák a kecsegtető erőműajánlatot.

– Pap Gyula –