Miss Izrael a 10. Zsidó Nyári Fesztivál háziasszonya

Izrael 2007-es szépségkirálynője, a világhírű hegedű-és brácsaművész Pinchas Zukerman, Izrael legnépszerűbb énekese, valamint a világ elsőszámú kántora is részt vesz a 10. alkalommal megrendezett Zsidó Nyári Fesztiválon. Az augusztus 25-től szeptember 9-ig tartó rendezvényre várják a 10 éves fesztivál 300 ezredik látogatóját is – hangzott el a kulturális programsorozat csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Zsidó Nyári Fesztivál meghívására a rendezvény háziasszonya ebben az évben Izrael idei szépségkirálynője. Liran Cohaner a Független Hírügynökségnek elmondta: gyerekkori álma teljesült, amikor idén őt választották Izrael szépségkirálynőjévé. A 19 éves Miss Izrael jelen pillanatban kötelező katonai szolgálatot teljesít hazájában. A hadsereg után állatorvosnak szeretne tanulni – árulta el a szépségkirálynő. Arra a kérdésünkre, hogy vannak-e magyar gyökerei, Liran Cohaner elmondta: nem, most először jár Budapesten, és ismerkedik egy számára teljesen új kulturális közeggel.

A fesztivál ideje alatt számos honfitársával találkozhat az izraeli szépségkirálynő. A SYMA Sport-és Rendezvényközpontban augusztus 26-án este a fesztivál vendége lesz Izrael legnépszerűbb énekese, Shlomo Artzi, aki szintén most először jár Magyarországon.

Augusztus 27-én először lép fel a Zsidó Nyári Fesztiválon a 100 tagú Cigányzenekar Szentpéteri Csillával. Az estet a Dohány utcai zsinagógában tartják. Aznap este az Uránia moziban Jeruzsálem közel van címmel ad koncertet a Sziámi. Az est vendégei Rúzsa Magdi, Tolcsvay László, Babos Gyula és Pandzarisz Diána.

A Budapest Klezmer Band pedig a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band-del ad közösen koncertet a fesztiválon szeptember 2-án. A világhírű hegedű-és brácsaművész Pinchas Zukerman és kamarazenekara szeptember 5-én ad koncertet a Dohány utcai zsinagógában.

A rendezvénysorozat legnépszerűbb programja minden évben a nemzetközi kántorkoncert. Idén a fesztivál sztárvendége a világ elsőszámú kántora, Itzhak Meir Helfgot, aki augusztus 29-én lép fel a Dohány utcai zsinagógában.

A fesztiválon ebben az évben is kiállítások, színházi előadások, az Örökmozgó Filmmúzeumban pedig izraeli filmek várják a közönséget augusztus 25-és szeptember 29-e között.

A 10. Zsidó Nyári Fesztiválhoz ebben az évben is csatlakoztak vidéki városok. Kiskunhalason augusztus 26-án, Veszprémben augusztus 28-án, Vácott szeptember 2-án ünneplik a zsidó kultúrát.

A fesztivál részletes programja a: www.zsidonyarifesztival.hu oldalon olvasható.