Miskolctapolcai strand: újra lehetnek legendák

Akt.:
Több mint egy évtized után, május 30-án, szombaton nyitja meg a kapuit a miskolctapolcai strand
Több mint egy évtized után, május 30-án, szombaton nyitja meg a kapuit a miskolctapolcai strand - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Több mint egy évtized után, május 30-án, szombaton nyitja meg a kapuit a miskolctapolcai strand.

Mi ugyan nem nézhettük meg a városháza illetékesének az engedélye híján – csak kívülről – , hogy miként van kifugázva a medence, jól állnak-e a gyeptéglák, vagy milyen is a meditációs kert a szaunákkal, azonban szerencsénk volt és találkoztunk a projekt megálmodójával, Rosta S. Csaba építész-tervezővel, aki örömmel állt rendelkezésünkre.

Beszédes fotók

– Megnéztem a fényképeim között: 2013. május 4-én voltam itt először, amikor a meghívásos pályázati felkérést kaptuk – nézett körbe Rosta S. Csaba. – Most (csütörtökön – a szerk.) éppen azzal foglalkozunk, hogy ugyanazokból a szögekből a régi fényképeket és a megvalósulás kockáit vetjük össze, hogy mi is változott. Beszédesek a fotók. Az az arborétumminőségű táj, ami itt van és az az épület, ami itt volt, egymástól nagy minőségi különbséget jelentett turisztikai és környezetkultúra szempontjából is. Ha most megnézzük, hogy az az alku, amit a környezet és az épület kötött egymással, az jó alku. Kevés fát kellett kivágni, valójában csak a sérülteket. Kegyes a természet, hamar visszahódította az épületet. Amit szerettem volna az az, hogy az utcáról kisebbnek látszódjon a komplexum a maga 16 ezer négyzetméterével. Úgy érzem, sikerült. Hibák? Vannak, de a laikusok nem fogják észrevenni.

tapolcai-starnd02-st

Emlékek

Tapolca. Emlékek. Erről is beszélgettünk a szakemberrel.

– 25 éve tervezek középületeket. Az életemben valamiért az újrahasznosítás nagyon erős szerepet játszik – árulta el Rosta S. Csaba. – Ha újrahasznosítunk egy épületet, tiszteljük azt, aki a rajzasztalnál és az építkezésen verejtékezett vele. Rengetegen jöttek hozzám az elmúlt két évben: az egyik a strandon csókolta meg a szerelmét, de volt, aki a régi konkurenciaharcról mesélt. A városi legendák eljutottak hozzám. Ez nagyon fontos! Budapesten egy klinikának az átépítése közben került szóba a strand. A klinikatulajdonos a Miskolci Egyetemen végzett, és elmesélte, hogy ide, a strandra jártak tanulni, de inkább a csajokat nézték. Újra lehetnek városi legendák és hiszem, hogy éppen ezt át is tudjuk majd örökíteni.

tapolcai-starnd05-st

Rosta S. Csaba azt is elmondta, az úgynevezett kupok egy részének meghagyása is „játék volt”, amolyan összekacsintás a korábbi tervezővel.

– A szauna-épületegységekkel egyfajta stafétafutást követünk el. Ha jövő szombaton bejönnek a miskolciak, elindulnak ismét a városi legendák – tette hozzá. – Most vizuális legendák indultak, indulnak el: akárki, aki itt járt, előkapta a telefonját és elkezdte fotózni a környezetet. A jövő? Nem elég az első ütem, csak az első lépés! Amikor Kriza Ákos polgármester úrral és Kovacsics Imrével, a tapolcai fürdőfejlesztés projektmenedzserével leültünk a megnyert pályázat után, az volt a kérdés, tud-e rentábilisen működni a hely. A főépületben a wellness, a fitness, az étterem, ami kihúzza 12 hónapra a működtetést. A helyi igényeket lefedi, hiszen van gyerekmedence, úszómedence és a csendes wellness. De! Miskolctapolca igazi nagy múltja nemcsak a helyi turistákról szólt, ez ahhoz kevés. Ezért az Aradi-sétány másik oldalára olyan terveket álmodtunk, amellyel a nemzetközi wellness-piacra is bátran ki lehet állni.

– Juhász-Léhi István –

Mennyiből mi?

A Miskolctapolcai Strandfürdő és környezetének I. ütemét érintő fejlesztések költsége: 2,5 milliárd forint. A projekt a magyar kormány támogatásával valósul(t) meg. Kivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt. A fürdő 60 embernek ad munkát.

Szaunák, pihenőterek, masszázs részleg, sószoba, konditerem, masszírozó- és merülőmedencék és napozóterasz. Valamint kávézó, grill étterem és látványkonyha.

50×25 méteres, 10 sávos, 2,2 méter vízmélységű versenymedence, amely nemzetközi úszó- és vízilabdaversenyek megtartására is alkalmas. Homokos strandröplabda-, valamint lábteniszpályák.