Miskolcot kerestük a turisztikai térképen

Miskolcot kerestük a turisztikai térképen
Miskolcot kerestük a turisztikai térképen
Miskolc – Június a fesztiválok hónapja Miskolcon. Erről tudnak máshol is?

Borsodi Fonó, Nemzeti Összetartozás Napja, Operafesztivál, Régiségvásár – ezen programok mind juniusban lesznek Miskolcon. Mi arra voltunk kíváncsiak, a városhatáron kívül mit tudnak rólunk, ajánlják a miskolci programokat?

Szeged, Győr, Sopron, Pécs utazási irodáit hívtuk fel véletlenszerűen. Belföldi ajánlatot kértünk, úticélunk Miskolc lett volna, júniusban. Azt kérdeztük: tudnak-e ajánlani valamilyen programot a nyári hónapban. Közel 20 utazási irodával beszéltünk, egyetlen egy helyen, Pécsett ajánlották a Miskolci Operafesztivált. Igaz, hosszas utánanézés után tudták csak megmondani, hogy lesz. Egy szegedi utaztató cég, amikor Miskolcról érdeklődtem, annyit mondott: szállást tud, de nincs program. Sőt azt ajánlotta, menjek inkább Aggtelekre vagy Hollókőre. Érdeklődésünkre a legpozitívabb választ egy győri irodánál kaptuk: „Utánajárunk, és e-mailben értesítjük.” Volt, ahol le akartak beszélni arról, hogy ide utazzak. Egy szegedi irodában ugyanis érdeklődésemre nemleges választ kaptam, de azt mondták, ajánlanának más várost.

Nincs jelentkező

A közel 10 tapolcai hotel közül egyik sem tudott nekem ajánlani olyan programot, amely kimondottan a fesztiválhoz kötődne. Egy helyen mondták: van ilyen csomagjuk. Amikor megkérdeztem, mi, megtudtam: olcsóbban juthatok be a Barlangfürdőbe.

Egyedül a Szervíz Utazási Iroda honlapján találtam olyan ajánlatot, amely a fesztivál idejére kínál számos programot a turistáknak. De az irodavezetője, Bárdos István elmondta: nincs rá jelentkező, már tavaly sem volt.

„A baj, hogy a városnak gyenge a marketingtevékenysége, szinte nincs is” – fogalmazott.

Azt is elmondta, az operafesztiválnak nincs idegenforgalmi megtartóereje, egy-egy előadásra ideutaznak, de nem maradnak Miskolcon a vendégek. „Sokkal nagyobb felhajtás kellene köré, akkor itt ragadnának a turisták” – vélekedett. Hozzátette: „Nagyobb reklámra lenne szükség. Látok pozitív elmozdulásokat, de ezek még vérszegények.” Érdeklődnek-e Miskolc iránt a turisták? „Szolídan” – válaszolta.

ÉM-NSZR


Budapesten, Székesfehérváron tudják

Némedi Varga Zoltánt, a Miskolci Kulturális Szövetség ügyvezetőjét is kérdeztük, arról, mit szól hozzá, hogy nem tudtak Miskolcról.

„A fesztivál több kisebb kampánnyal készült más városokban, például Budapesten, Székesfehérváron, Kassán. A médiákban, plakáton, szórólapokon népszerűsítjük a fesztivált. Az igaz, az idén kevesebb pénz jutott marketingre is, így például nem voltak óriásplakátok, tv reklám” – mondta. Arról is beszélt,hogy szerinte a hoteltulajdonosok ismerik a fesztivált, hiszen a fellépők is sok miskolci szállást foglalnak. A jegyek is olcsóbbak ebben az évben, de a programcsomagok kitalálását eddig is a szállásadók végezték, hiszen az Operafesztivál programjain kívül a Barlangfürdő vagy a miskolci múzeumok is szerepelhetnek a kínálatban. „12 éve mindig június elején van ez a fesztivál, ezzel az idegenforgalom szereplőinek nagy része is tisztában van” – vélekedett.

Az önkormányzatot is megkérdeztük a problémáról, és arról, hogyan működik a városmarketing.

Dobos Tímea szóvivőtől a következő választ kaptuk: „Székesfehérváron és Budapesten például tudják. A városmarketinges kollégák vittek a fővárosba MiskolcOn programfüzetet, ahol a kiadvány megkapta a 3. helyezést. Székesfehérvár és Miskolc között működik a Pláza program, melynek keretében most Székesfehérváron népszerűsítik Miskolcot különféle nyereményjátékokkal, jövőre Miskolc vendége lesz Székesfehérvár. A MiskolcON 15 ezer példányszámban megjelenő kiadvány. Programjaink megtalálhatóak a miskolc.hu-n. Ha valaki ugyanis egy-egy városba szeretne ellátogatni, akkor a honlap az első, ahol tájékozódik a programokról. Programjaink megjelentek a Magyar Nemzetben is és több olyan turisztikai kiadványban, ami Miskolcot és a miskolci programokat népszerűsíti.”


Kerestünk, találtunk

Az interneten is rákerestünk miskolci, júniusi programokra, ott több szerencsénk volt. A Miskolci Operafesztivál 2012 címszóra 66 ezer találat érkezett. Miskolci programok júniusban keresésre pedig 129 ezer, igaz, ezek nagy része korábbi eseményekről szóló beszámoló volt.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .

További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek