Helyi közélet

2013.11.06. 18:20

A harmincegyedik az első

Cigánd - Felavatták a már két híváson is túlesett Cigándi Katasztrófavédelmi Őrsöt.

Cigánd - Felavatták a már két híváson is túlesett Cigándi Katasztrófavédelmi Őrsöt.Mire felavatták, már két riasztáson is túlesett a Cigándi Katasztrófavédelmi Őrs, amelynek nemzeti színű szalagját Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője vágta át.

Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere nevetve meséli, az első igazi riasztáskor Dombrádra kellett vonulni: „Azért kezdeményeztük az őrs megnyitását, hogy a Bodrogközben minden település könnyebben elérhető legyen, mint Újhelyről, először mégis a Tisza túlsó partjára kellett menni a szomszéd megyébe. A lényeg az, hogy segíteni tudtunk. A másik riasztás az téves volt, de legalább az újoncok is áteshettek a tűzkeresztségen.”

Együtt a rendőrökkel

A katasztrófadédelmi depót a volt önkéntes tűzoltóság garázsából alakították ki. Maga a legénységi épület a helyi rendőrség szomszédságában található a bodrogközi város központjában.

– Büszke vagyok, hogy ezt is sikerült elérnünk – mondja Oláh Krisztián. – Ez is annak a koncepciónknak az egyik eleme, amelyet azért akartunk megvalósítani, hogy a helyiek kedvét „elvegyük” az elvándorlástól azzal, hogy helyben teremtünk új munkahelyet.

18 tűzoltó dolgozik a katasztrófavédelmi őrsön. Ebből tízen Sátoraljaújhelyről kerültek át, és nyolcan vannak az újoncok. Mint mesélik, közel hatvanan jelentkeztek erre a helyre, de igazából nem is a fizikai állapot volt az, amely megrostálta a jelentkezőket, hanem a pszichikai alkalmassági vizsga. Akik azonban ezen is átmentek, szemmel láthatóan büszkék az egyenruhájukra és arra a célra, amit képviselnek.

Az első

– Másfél évvel ezelőtt kezdtük el azt a programot, amelynek az a célja, hogy Magyarország minden települése elérhető legyen 25 percen belül katasztrófahelyzetben – mondta Bakondi György. – A cigándi a 31. ebben a sorban, amelyet most avattunk fel. Hangsúlyozni kívánom, ez nem tűzoltóság, hanem katasztrófavédelmi őrs, amelynek a mentési és oltási feladatokon kívül megelőzési szerepe is van az esetleges haváriahelyzetekben. A főigazgatóságunk 17 millió forinttal járult hozzá az őrs felszereléséhez.

– Ez a 31. a megyében az első – tette hozzá Lipták Attila dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. – Összesen hét ilyen őrsöt szeretnénk nyitni a megyében, hogy valóban minden település minden terepviszonyt figyelembe véve megnyugtató idő alatt elérhetővé váljon.

– Nagy megnyugvás ez a bodrogközieknek – mondta dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Ez is azt a szándékot tükrözi, hogy a kormány egy települést sem szeretne magára hagyni, hiszen az állampolgárok biztonságérzete nagyon fontos a számunkra.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában