Friss hírek

2009.06.26. 10:42

A jégeső is elemi kár lehet egy törvénymódosítás szerint

<p>Elemi kárként a jégeső is bekerülhet a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről szóló törvénybe, ha a módosítást hétfőn megszavazza a Parlament. A törvényt visszamenőleg is lehet alkalmazni az elmúlt időszak mezőgazdasági káraira. Varga Gábor, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: Somogy megyében az elmúlt 10 év legnagyobb jégesője esett június 16-án, ami 25 településen pusztított és 14 hektárnyi szántóföldet tett tönkre.</p>

Varga Gábor elmondta: Gőgös Zoltán, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa pénteken Segesden tett látogatást, ahol félórás megbeszélést folytattak a megyei gazdákkal. A politikusok beszámoltak róla, hogy a fagy, a belvíz és az aszály mellett a jégeső is elemi kárnak számít majd, ha a parlament megszavazza a törvénymódosítást. Ezt a hatályba lépés előtti jégkárra is lehet alkalmazni, ugyanakkor a törvény csak 2009. december 31-ig hatályos.

A megyei főigazgató a Független Hírügynökségnek arról beszélt: Somogyban nagy szükség van a kárenyhítő juttatásokra, mert 14 ezer hektár szántóföldben tett kárt a jégeső. Ebből 10 hektáron kalászos növényeket termesztenek. Segesd egyébként a bogyósgyümölcsökből is az egyik legtöbbet termelő település, de a málnát és a ribiszkét úgy elverte a jég, hogy elképzelhető, hogy jövőre sem lesz termés - mondta Varga Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!