Miskolcon népszerűsített a bajnok

Akt.:
Miskolcon népszerűsített a bajnok
Miskolcon népszerűsített a bajnok
Miskolc – A londoni aranyérmes Szilágyi Áron nagy szurkolótáborra tett szert a megyeszékhelyen.

Harminc-negyven évvel ezelőtt kevésbé kellett népszerűsíteni a sportot, egy adott sportágat, hiszen a gyerekek túlnyomó része (szüleivel) magától is bekopogott valamelyik klub ajtaján. Mostanság azonban erre már nem várhat egyik egyesület sem, komolyan dolgozni kell azért, ha bázisát meg szeretné tartani, vagy adott esetben még növelné is azt. A Diósgyőri Vívó Egyesület vezetői, edzői a nyár végi, Encsen megtartott edzőtáborban beszélgettek arról, talán nem lenne rossz ötlet meghívni Miskolcra a friss olimpiai bajnok Szilágyi Áront, aki megjelenésével hozzájárulhatna ahhoz, hogy a vívás még szélesebb körben legyen ismert, még több gyermek kapjon kedvet hozzá. A kapcsolat adott volt, hiszen a DVE korábbi junior Eb-ezüstérmese, Losonczi Dávid jól ismeri a vele gyakorlatilag egykorú kiváló kardozót.

Áron nagyon készséges volt, amikor beszéltem neki erről a felkérésről, az egyedüli problémát az jelentette a meghívás során, hogy sok helyre meginvitálták az olimpia óta és nem tudott hamarabb jönni. A toborzás szempontjából lett volna jobb a korábbi időpont, de így is örülünk, hogy itt lesz – mondta portálunknak hétfőn délután három óra tájban Losonczi Dávid, amikor a Miskolc Plazában összejött tömeg még csak várta hazánk idei első aranyszerzőjét. Losonczi Dáviddal egy másik diósgyőri, Sütő Dávid álldogált a földszinten lefektetett ideiglenes pást szélén és mindketten jelezték: büszkék arra, hogy ott lehettek Szilágyi Áron karrierjének a kezdetén.

Egy kis mozgatórugó

A tervezettnél picivel később megérkezett a bevásárlóközpontba maga Szilágyi Áron is, és mialatt alkalmi meccs zajlott a küzdőtéren, dedikálásba kezdett.

– Jártam már sok helyen az olimpia óta, például Pécsett, Kaposváron, Békéscsabán, szívesen teszek eleget az ilyen meghívásoknak – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak a kardozó. – Ez is hozzájárul a magyar vívósport bázisának kiszélesítéséhez, ami a sikerek alapja, a saját klubomban százhúszan kezdtek el London óta vívni, és ez öröm a számomra. A szövetségnek is törekvése, hogy az olimpiai bajnoki címet ki tudja aknázni, úgyis, hogy akár új klubok alakulnak, ahová elmehetnek a gyerekek. Amit eddig láttam az országban, azzal elégedett vagyok, örülök neki, hogy a népszerűsítésben egy kis mozgatórugó lehetek.

Szilágyi Áron újra aláhúzta: a londoni aranyérem ,,élete eredménye”, hiszen mindig az volt az álma, a célja, hogy olimpián a dobogó legtetején álljon. A klasszis vívó természetesen tisztában van azzal is: a fiatalokat meg kell győzni arról, hogy miért válasszák ezt a sportot.

– A vívás azért szerethető, mert nem csak fizikailag ad sokat, tesz állóképessé, hanem egyben egy nagy szellemi játék, olyan értékekkel bír, amikkel más nem, vagy kevésbé. Aztán, miként azt itt látni, sokszor szórakoztató is tud lenni… Emellett ha valaki céltudatos, akkor kitűzheti maga elé a legmagasabb feladatot is – fogalmazott a 22 esztendős világbajnok, nem elfelejtve azt, hogy szerinte óriási szükség van az olyan vidéki bázisokra, mint amilyen a DVE.

ÉM-MI


Helyszínek, időpontok

A Diósgyőri VE-nél továbbra is várják 8-12 éves lányok, fiúk jelentkezését kezdő csoportjaiba. Hogy hol? A Bársony János Általános Iskolában hétfőn, szerdán 16-17 óra között, a Diósgyőri Szent Ferenc Általános Iskolában (Móra Ferenc u. 1.) kedd 16.45-17.30, péntek 15-16 óra között, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának épületében (Mész u. 1.) hétfőn és csütörtökön 16.30-17.15.15 között. Az egyesület ebben az évben először szabadidős vívásoktatást is szervez minden pénteken 16.30-18.30 között a Mész utca 1. alatti edzőteremben, ahová minden felnőtt érdeklődőt várnak.