Miskolcon nem terveznek szesztilalmat

Miskolc – Miskolcon még nincs tervben olyan önkormányzati rendelet, amely korlátozná a lakótelepeken üzemelő kisebb boltok éjszakai nyitva tartását.

Debrecenben már léptek ez ügyben, július elsejétől bezárják azokat a boltokat, melyek nem vállalják az éjszakai „szesztilalmat”. Mindez a lakótelepeken lakók nyugalmát szolgálná.

Panaszkodnak

– Érkezik bejelentés hozzánk tavasszal és nyáron az éjszaka italozók és hangoskodók miatt, de rendeleten még nem gondolkodunk – mondta lapunknak dr. Adámyné dr. Soltész Ildikó, a Polgármesteri Hivatal kereskedelmi és általános igazgatási csoportvezetője. – Amikor jön egy-egy bejelentési hullám (évente 5-6 panaszra kell gondolni), akkor a társ- és szakhatóságokkal összefogva megszigorítjuk az ellenőrzést. Elsősorban az Avasi lakótelepen vannak problémák. Hivatalunk kéri a közterület-felügyelők, a rendőrség és a vámhivatal illetékeseit a gyakoribb ellenőrzésre. Mi is kimegyünk a panaszokban szereplő üzletekbe, és az ÁNTSZ-szel, valamint a közterület-felügyelettel tartunk közös vizsgálódást. Ebben az évben eddig egyetlen bejelentés érkezett.

A csoportvezető hozzátette: megvárják a debreceni tapasztalatokat, hiszen tartják a kapcsolatot más városok hivatalaival, és azután döntenek, szükség van-e Miskolcon változásra.

Többet ittak

Az egyik miskolci kisbolt tulajdonosától, aki nevét nem akarta elárulni, azt kérdeztük, jó ötletnek tartja-e a debreceni szigorítást. Szerinte a tilalom nem hoz megoldást, hiszen este 10 előtt megvehetik az emberek az italt, a benzinkutaknál pedig korlátlanul hozzájuthatnak. A ’80-as évek végén, amikor délelőtt 9 óráig nem lehetett szeszes italt vásárolni a boltokban, nem oldódott meg a probléma. Az emberek megvették délután, és hogy nehogy reggelig elfogyjon, többet szereztek be belőle, így többet is ittak.

És a dohányzás?
Kaposvárott és még néhány városban nem az italozást, hanem a dohányzást szigorították. A belvárosban, játszótereken és bizonyos köztereken tilos rágyújtani. Ezt a rendeletet dr. Hardonyi András, a miskolci közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke nem tartja életszerűnek. Úgy fogalmazott: olyan rendeleteket kell alkotni, amelyeket be is lehet tartatni. Az intézményvezetők saját intézményükben elérhetik a teljes füstmentességet, a cél érdekében pedig az iskolai és a családon belüli egészségnevelést kell erősíteni.

Előzmény:

  • Szesztilalom Debrecenben
  • Kapcsolódó cikkek:

  • Rossz tanácsadó az alkohol
  • Az alkohol az ünneplés része
  • Szedi áldozatait az alkohol  • hirdetés


    hirdet�s