Miskolcon játszik Eb-selejtezőt a magyar női kosárlabda-válogatott

Miskolcon játszik Eb-selejtezőt a magyar női kosárlabda-válogatott
Miskolcon játszik Eb-selejtezőt a magyar női kosárlabda-válogatott - © Fotó: ÉM-archív/Ádám János
Miskolc – Négyen a válogatott kötelezettségeik miatt nem Miskolcon készülnek az Aluinvent-DVTK együtteséből.

A női kosárlabda-­bajnokság első osztályában csak a hónap utolsó hétvégéjén rendeznek újra komplett fordulót, három héten át – egy elhalasztott meccset nem számítva, amelyet a jövő hét vasárnap pótolnak be – nem játszanak a csapatok. De nemcsak Magyarországon kerülnek „pause” üzemmódba az együttesek, hanem szerte Európában, ugyanis megkezdődnek a 2019-es Lettország–Szerbia közös rendezésű Európa-bajnoki selejtezők, 8 csoportban, 32 együttes részvételével. A kontinensbajnokság 14 kiadó helyét (a két rendező ország automatikus résztvevője a finálénak) a 8 csoportgyőztes és a 6 legjobb csoportmásodik szerzi meg.

Albánia ellen (is) Miskolcon

Ennek elérésért száll harcba a magyar együttes is, az új szövetségi kapitány, Székely Norbert vezetésével, soraikban két diósgyőrivel. Ugyanis a válogatott keret hétfőn este kezdődött felkészülésére két Aluinvent-DVTK-játékos, Zele Dorina és Szabó Fanni kapott meghívót. Ők csak pár napig lesznek távol Miskolctól, mert miután a fehérvári ráhangolódás után az első meccsét lejátssza nemzeti együttesünk szombaton 19.00-tól Litvánia vendégeként Kedainiai városában, a borsodi megyeszékhelyre tér vissza a válogatott. Azért, mert a 2. forduló keretében sorra kerülő Albánia elleni összecsapásukat a jövő héten szerdán 20.00-tól a Miskolc Városi Sportcsarnokban rendezik meg (lapunk úgy értesült, hogy a tervek szerint minden hazai Eb-selejtezőjét itt játssza majd a magyar csapat, ami azt jelentené, hogy jövő év február 10-én Oroszországot és február 14-én Litvániát is fogadná).

De nemcsak Zele és Szabó F. hiányzik majd a DVTK-ból az elkövetkező napokban, hanem a cseh Tereza Pecková és a szlovák állampolgárságú szakvezető, Stefan Svitek, aki Székely Norbert elődje volt a magyar válogatottnál, és jelenleg Csehország szövetségi kapitánya. A csehek felkészülése Prágában már vasárnap megkezdődött, nekik előbb – szintén szombaton – Németország ellen idegenben, majd jövő héten szerdán Prágában Svájc ellen kell meccselniük.

Kiscsoportos

Emiatt ők ketten később térnek vissza Miskolcra, de a tervek szerint magyar válogatottakkal egy időben, a jövő héten csütörtökön csatlakoznak majd a csapathoz (addig az Aluinvent-DVTK másod­edzője, Ambrus Erzsébet tartja a „kiscsoportos” foglalkozásokat, természetesen a vezetőedzővel megbeszélt program alapján). A piros-fehéreknek így szűk egy hetük lesz arra, hogy a következő tétmeccsükre – amelyet november 22-én játszanak a PEAC-Pécs ellen az Európa Kupa keretében – felkészüljenek. Hazai környezetben legközelebb november 25-én 18.30-tól lép pályára a diós­győri együttes, amikor a Miskolc Városi Sport­csarnokban a CMB Cargo Uni Győrt fogadják (ezt a mérkőzést a korábban tervezettől egy nappal hamarabb, vagyis szombaton rendezik meg).

ÉM-BCS


Válogatott meccsek

A magyar női kosárlabda-válogatott idei Eb-selejtezői

  • November 11. (szombat), 19.00: Litvánia – Magyarország (Kedainiai)
  • November 15. (szerda), 20.00: Magyarország – Albánia (Miskolc)