Gazdaság

2015.11.25. 07:37

Munkajog: megteheti-e a munkáltató, hogy bezár az irodába?

<strong>Tisztelt Jogsebész!</strong> <strong>Megteheti-e a munkáltatóm, hogy bezár az irodába? Nem szó szerint, kulccsal értendő, hanem úgy, hogy megtiltja, hogy munkaidőmben elhagyjam a helyiséget, mondván, hogy a mosdó is itt található, nem mehetek sehova. Ez már több ízben is előfordult. Köszönöm szépen.</strong>

Tisztelt Jogsebész!

Megteheti-e a munkáltatóm, hogy bezár az irodába? Nem szó szerint, kulccsal értendő, hanem úgy, hogy megtiltja, hogy munkaidőmben elhagyjam a helyiséget, mondván, hogy a mosdó is itt található, nem mehetek sehova. Ez már több ízben is előfordult. Köszönöm szépen.

2015. 02. 15.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Munkaidőben a munkáltató által meghatározott helyen kell a munkát végezni. A munkavégzés helyét a munkaszerződésben kell meghatározni, ennek hiányában (ha a munkaszerződés nem rendelkezik a munkavégzés helyéről) is létrejön érvényesen a munkaszerződés, de munkahelynek azt a helyet kell tekinteni, ahol a munkavállaló a munkáját szokás szerint végzi. Erről a Munka Törvénykönyve (Mt.) 45. § (2) bekezdése rendelkezik. Ha a mosdó/wc is ott van, akkor Ön milyen okból akarja munkaidőben a helyét elhagyni, és hová szeretne menni? A kérdése alapján – amiből a munkavégzés részletes körülményei nem állapíthatóak meg – úgy látom, hogy a munkáltató intézkedése nem jogellenes.

A munkavégzés helyének egyoldalú meghatározása során a munkáltatót köti az Mt. 6. § (3) bekezdésében meghatározott méltányos eljárás követelménye. Ez a rendelkezés úgy szól, hogy: „a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés elve alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának” – értsd: a munkavégzés helyének – „meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat”.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,

dr. Volein István ügyvéd

Onlinejogsebesz.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!