Miskolcon is lehet “kártyaakció”

By Juhász-Léhi István
Akt.:
Rokkant kártya | Illusztráció
Rokkant kártya | Illusztráció

Miskolc – Néhány héttel ezelőtt a fővárosban akcióztak és ellenőrizték a budapesti zsaruk azt, hogy valóban a mozgáskorlátozott parkoló kártyára jogosult autósok használják-e a kedvezményeket. 2008-ban a borsodi megyeszékhelyen is sokan felakadtak az ellenőrzéseken, ám lesz-e ismét Miskolcon hasonló akció?

“A Miskolci Rendőrkapitányság már három éve folyamatosan ellenőrzi a rokkant kártyával való visszaéléseket.” – nyilatkozta érdeklődésünkre Nagy Sándor alezredes, a miskolci kapitányság szóvivője. “Nem árt tudni, hogy akár lakossági bejelentésre, közösen a közterület felügyelet munkatársaival is vizsgálhatja azt a rendőrség, hogy a parkolót igénybe vevő autós tényleg jogosult-e a kedvezményes parkolásra.”

Nagy Sándor elmondta azt is, hogy a három esztendővel ezelőtti ellenőrzések után Miskolcon javult a helyzet ez ügyben, ám “természetesen” mindig vannak – és voltak – olyanok, akik próbálkoznak.

“Sokan elfelejtik, vagy nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy aki illetéktelenül használ más nevére kiállított mozgássérülteknek járó parkolókártyát, az közokirat-hamisítás bűncselekményét követi el és tettenérés esetén a rendőrség előállítja az autóst.” – fogalmozott a miskolci kapitányság szóvivője. “Sőt, az eljárás szabályai szerinti vizsgálat után az elkövetőt rabosítja, de a feltételek fennállása esetén akár őrizetbe vétel mellett a bíróság elé állítással is folyhat az eljárás. Ilyen módon marasztalták el 72 órán belül egy Jaguar típusú személygépkocsi vezetőjét a közelmúltban.”

Nevezett 250 ezer forintos büntetést kapott a bíróságtól.