Miskolcon és Kecskeméten is jeltolmácsolt színházi előadások

A budapesti Centrál Színház után szombaton már Miskolcon, utána márciusban a fővárosi Nemzeti Színházban, áprilisban pedig Kecskeméten is elindul a 90 decibel Projekt. A kezdeményezés célja, hogy jeltolmácsok segítségével akadálymentessé tegye a színházi előadásokat a siketek és nagyothallók számára.

A 90 decibel Projekt segítségével akadálymentesített színházi előadások mindössze abban különböznek a hagyományostól, hogy a színpad oldalán egy jeltolmács áll, aki “lejeleli” az elhangzó szöveget. A civil kezdeményezéshez elsőként a fővárosi Centrál Színház csatlakozott, ahol már januárban, a Mégis, kinek az élete? című előadáson vett részt jeltolmács, így a produkciót már a siket és nagyothalló nézők is élvezhették. A teátrumban azóta minden hónapban más előadást tesznek infokommunikációs szempontból akadálymentessé.

A miskolci Nemzeti Színházban február 26-án lesz az első ilyen előadás, az Őrült nők ketrece, és a következő hónapokban várhatóan öt másik előadáson is közreműködik majd jeltolmács. A budapesti Nemzeti Színházban március 9-én “próbaüzemben” indul a 90 decibel Projekt a Pánik című darabbal. Az érdekessége, hogy a jeltolmács nem kívülállóként lesz jelen, hanem Rába Roland “belerendezi” az előadásba. Az évad végéig valószínűleg szintén öt előadást akadálymentesítenek majd, köztük gyermekdarabot is. A kecskeméti Katona József Színházban áprilisban indul a program a Hebehurgya hölgyek című Goldoni-darabbal, amit három másik előadás követ május végéig – olvasható a projekt honlapján.

Magyarországon minden tizedik ember él valamilyen mértékű hallásproblémával. 60 ezren teljesen siketek, 300 ezren pedig súlyos mértékben nagyothallók. A projekt neve onnan ered, hogy a siketség 90 decibelnél kezdődik- mondta korábban a Független Hírügynökségnek a 90 decibel Projekt vezetője. Bonecz Ervin hozzátette: a korábbi években voltak hasonló kezdeményezések Magyarországon, de országos mozgalom nem lett belőle. A két civil szervező a költségeket jelenleg saját zsebből állja, amit a színházak kiegészítenek, ezért várják a támogatók jelentkezését is.

Részletek: www.90decibel.hu