Heves vita

2019.08.12. 14:00

Alig változtak valamit a tervek

Folytatódik a vita az Avalon Business Center irodaház tervezői és az építkezés ellenzői között.

Hajdu Mariann

Az Erzsébet Fürdő mögötti területre tervezik az építkezést (illusztráció)

Fotó: Kozma István

Csak minimális mértékben térnek el a hatóság által elutasítottól a Szent István tér mellé tervezett Avalon Business Center irodaház tervei, jelezték lapunknak a környéken élők, akik már hosszú ideje viaskodnak a befektetni szándékozó, a HELL-cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft.-vel.

Nem épülhet meg

Mint ahogy arról lapunk annak idején beszámolt, a környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal megadta a szükséges engedélyeket az építkezéshez, ez ellen azonban fellebbeztek a környéken élők és a Zöld Kapcsolat Egyesület nevű civil szervezet.

A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi kérdésben a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára állásfoglalását kérte, aki kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Ami annyit jelentett, így nem épülhet meg az irodaház.

Az Avalon Center Kft. akkor lapunknak azt nyilatkozta, nem adják fel, folytatják a munkát, a hatóság által kifogásoltakat módosítják, így adják be újra a kérelmet. De sem funkciójában, sem léptékében nem változtatnak a korábbi terveken.

Az épületet ellenzők mostani tájékoztatásuk szerint épp ezt kifogásolják. Azt állítják – terveket is mellékelve –, hogy az épület építménymagassága 15,45 méterről 15,36 méterre (azaz mindössze 9 centiméterrel), míg párkánymagassága 16,95 méterről 16,52 méterre (azaz mindösszesen 43 centivel) csökkent.

A beruházó a parkolóhelyek számát 350 darabról 289-re csökkentette, de az továbbra is háromszintes, ezzel megkerülte a részletes környezetvédelmi eljárás lefolytatási kötelezettséget, mely 300 parkolótól kötelező. Az épület tömege nem változott.

Két komoly téma

Megkerestük az Avalon Center Kft.-t, tőlük a beruházást tervező cég, a Finta Stúdió válaszát kaptuk meg a beruházást ellenzők felvetéseire reagálva. Íme:

„Az Avalon Business Center irodaház most benyújtott építési engedélyezési terve a következő módosításokkal készült a korábban benyújtott engedélyezési tervhez képest – mely természetesen megfelelt a szabályozási terv minden paraméterének –, de a környezeti hatásvizsgálat eljárási időszakában megfogalmazott környéken lakók aggályaira reagál”, kezdik közleményüket, melyet változtatás nélkül közlünk:

„A lakossági fórumon elhangzottak és az írásban megfogalmazott aggályok két komoly téma köré csoportosultak, melyekre a beruházó által megbízott Finta Stúdió tervezőiroda igyekezett ésszerű válaszokat adni.

Egyik téma a mélygarázsban elhelyezett autók száma, mely azért lett magasabb, mint a jogszabályban előírt kötelezettség, mert az önkormányzat kérte a beruházót, hogy a jelenleg a felszínen parkoló autóknak a mélygarázsban biztosítson helyet. Mivel a környéken lakók az autók magas számát sérelmezték, így a beruházást tervező építész stúdió kénytelen volt a jogszabályban előírt parkolószám feletti lehetőségeket megszüntetni, és így lecsökkenteni a lehajtó autók számát a kötelező minimumra (274 darab), figyelembe véve a telken működő egészségközpont irodai bővíthetőségének távlati parkolóigényét is (15 darab). Ez a jogszabályban kötelezően előírt parkolószám a telek méreteinek maximális kihasználtsága mellett is csak 3 szintes mélygarázsban volt elhelyezhető.

Elhagytak egy szintet

Másik téma: a régi fürdőépület melletti épületrész a lakók által magasnak ítélt építészeti tömege. Ennek érdekében az újonnan tervezett irodaház régi fürdőépülete melletti szárnyáról a beruházás tervezője elhagyott egy teljes szintet úgy, hogy nemcsak az odatervezett irodaterületeket szüntette meg, hanem a tetőszinti nyitott gépészeti udvart is lejjebb helyezte egy szinttel, csökkentve a kiadható irodák területét.

A negyedik emeleti felépítmény csökkentése révén csökkent az épület magassága, valamint kedvezőbb az Erzsébet tér felőli látvány, hiszen az elmaradt felépítmény így már nem jelenik meg látványelemként a historizáló fürdőépület mögött. A kisebb magasság javítja a benapozási viszonyokat, a zöldtető és a legfelső szint elé tervezett zöldfal humánus megjelenést biztosít, egyben lépés a fenntarthatóság irányába is.

A homlokzati kialakítás is módosult, amennyiben a tér felőli és a fürdőépület felőli sarkon a korábbi tömör megjelenés helyett üvegezett kialakítást biztosítunk, mely szabadabban hagyja érvényesülni az avasi templom látványát”, nyilatkozta lapunknak az engedélyezésre beadott tervekről a beruházást tervező cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában