Miskolciként is tiszteljük őt

Miskolc – Zalaváry Lajos építész emlékkiállítását Bodonyi Csaba ajánlja olvasóinknak.

A Kossuth-, Ybl-, Prima Primissima díjakkal, s a Nemzet Művésze címmel elismert építész a múlt évben, 95 éves korában hunyt el. Munkásságát és személyét az építész szakma, s a magyar szellemi élet a múlt század második felének meghatározó életműveként, illetve építész mestereként tartja számon. Mi, helyi építészek személyi és szakmai kötődéseink és személyes élményeink miatt miskolciként is tiszteljük őt, aki 1942-ben a miskolci Fráter György Katolikus Gimnáziumban (mai Földes Ferenc Gimnázium) érettségizett. A budapesti Köz­épülettervező Vállalat Janáky István műtermének tagjaként jelentős szerepe volt a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem tervezésében. A ’60-as évek közepétől 1980-ig az ÉSZAKTERV rendszeresen meghívott tervtanácsi tagja és helyi tervpályázatok zsürora volt. Az őt követő egy-két generáció fiatal építészként sokat tanulhatott szakmai tanácsaiból, okos, tapintatos és elegáns, s mindig segítőkész és biztató véleményeiből. Mesterként tekintettünk személyére.

Az általa tervezett középületek az egész országban megtalálhatók, például: Budapest Hyatt Hotel vagy az Astoria sarkán települt üzlet- és irodaház, a gödöllői Biotechnológiai Központ, a keszthelyi Festetics kastély rekonstrukciója és így tovább. Legnagyobb hatású épülete talán a jászberényi fürdő volt, amely az akkori modern építészeti gyakorlaton belül is egyedi hangütés, a hazai progresszív regionalizmus (mások szerint az organikus gondolkodás) első mintaadó épületkísérlete volt. Az épület részben inspirálta a Horváth István és Boros Mária Ybl-díjas építész házaspár által tervezett Miskolctapolcai Strandfürdő bejárati épületének (ma már elrontott) architektúráját is.

A Magyar Művészeti Akadémia tagjaként kezdeményezte a háború után, ideológiai okokból elhallgatott Medgyaszay István építész életművének újraértéke­lését.

A miskolci Kós-házban látható kiállítás, melynek anyagát Fehérvári Zoltán művészettörténész, Gyárfás Eszter és Winkler Barnabás építész kurátorok állítottak össze, rajzokon, fotókon, modellekkel mutatja be a mester megvalósult munkáit és megvalósulatlan terveit, gondolat­ébresztő hazai és nemzetközi tervpályázatait.

Nagy hatású mester

Zalaváry Lajos nagy hatású tanítómester és mesteriskola-vezető volt, sok, ma már neves építész dolgozott műtermében. Ilyen kimagasló munkásságú tanítványa volt a kiállítást megnyitó, miskolci illetőségű, ugyancsak a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségiző Marosi Miklós Széchenyi-, Ybl- és Prima Primissima díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, neves kórháztervező is. A kiállítási megnyitón tiszteletét tette a Mester leánya, Zalaváry Éva is, aki Zalaváry Lajosról múlt évben megjelent monográfiájával ajándékozta meg a B.-A.-Z. Megyei Építész Kamarát.

A kiállítás a miskolci Kós házban (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 32.szám) április 30-ig, hétfőtől péntekig 10.00 – 14.00 óráig tekinthető meg, szeretettel várjuk az építészet iránt érdeklődőket.

Bodonyi Csaba DLA építész, a B.-A.-Z. Megyei Építész Kamara alelnöke