Miskolci zsinagóga: balesetveszély miatt zárva

Miskolci zsinagóga: balesetveszély miatt zárva
Miskolc – Százak keresték fel vasárnap a miskolci zsinagógát, amely egyelőre bezárta kapuit.

János és Lívia a miskolci régiségvásárra készült, majd lapunkban olvasták, hogy vasárnap megnézhető a miskolci zsinagóga.

– Nem volt kérdés, hogy bejövünk! – jelentette ki a miskolci házaspár hölgytagja. – Sohasem jártam a zsinagógában: hihetetlenül szép, tapintható a történelem.
Hasonlóan vélekedett János is, aki jó kezdeményezésnek tartja, hogy beengedték a miskolciakat a szakrális épületbe. – Sokan évtizedeken keresztül elmennek a zsinagóga mellett és fogalmuk sincs, hogy milyen csoda ez. Remélem, hogy felújítják az épületet, mert minden túlzás nélkül Miskolc egyik ékessége – hasonlóan az Avasi templomhoz, vagy a Diósgyőri várhoz – a Kazinczy utcai zsidó templom.

– Igazándiból nem megnyitottunk vasárnap, hanem sajnos most szeretnénk bezárni – fogalmazott az Észak-Magyarország érdeklődésére Freund Jenő, a miskolci autonom orthodox izraelita hitközség elnöke, aki 27 éve tölti be a vezetői posztot. – De ez egy jelképes bezárás, hiszen zsinagógát nem szabad bezárni, viszont a látogatók elől most muszáj. Nem vállaljuk ugyanis azt a felelősséget, hogy bármi történjen. A felújításig tehát a látogatók elől lezárjuk.

Az elnök szerint ez ma Miskolcon az egyik, ha nem leglátogatottabb vallási hely. Rengeteg látogatójuk van külföldről és belföldről egyaránt, s mindezek mellett koncerteknek és művészeti előadásoknak adnak, adtak helyet. Ezeket egyelőre szüneteltetniük kell.

Bizakodó és derűlátó

Sokfelé indultak el és sokfelől kértek segítséget a felújítás kapcsán. Hol tart most mindez? – kérdeztük.

– Nem az lenne nagy összeg, amely a freskók, vagy éppen a padok felújítása kerülne – mondta Freund Jenő. – Ami viszont nem látszik és a zsinagóga alatt van, az is probléma lehet. Mint ahogyan az a nyolc darab oszlop is, amely tartja a tetőszerkezetet, az épületet. Az oszlopok közül bármelyik “megadhatja” magát… Ha ez így lenne, akkor óriási lenne a baj. Ezeket az oszlopokat át kellene például röntgeneztetni. Ki kellene cserélni ugyanakkor az ablakokat, amelyek immár százötven esztendősek.

Hogy milyen segítségre számítanak? Az izraelita hitközség elnöke elárulta, hogy a miniszterelnökség legutóbbi álláspontja szerint a következő esztendőben, azaz 2014-ben jöhet a segítség.

– Nem titok, hogy ennek apropóján éppen ezzel a vasárnapi nyitott kapus kis rendezvényünkkel arra is számítunk, hogy sokan beszélnek a zsinagógánkról és felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak a zsidó embereknek van szüksége a felújításra, hanem a miskolciaknak is – jelentette ki. – Nagyon bizakodó és derűlátó vagyok, remélem nem lesz késői a segítségnyújtás felénk.

ÉM-JLI


A miskolci zsinagóga

A Kazinczy utcai zsinagóga Miskolc ma már egyetlen zsinagógája, egyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyetlen ma is működő és a régió legnagyobb zsinagógája. A zsinagóga 1856 és 1863 között épült Ludwig Förster tervei alapján, neoromán moreszk stílusban. Hasonlít az ugyancsak Förster tervei szerint épült bécsi leopoldstadti zsinagógához. Miskolcnak 1901-ben másik zsinagógája is épült, a Palóczy utcában, ami egy kupolás, kéttornyú épület volt. 1963-ban lebontották.