Miskolci űrkísérlet: sikerült, megvan!

Miskolc – Sikerült a miskolci űrkísérlet a Nemzetközi Űrállomáson. Vasárnap megtörtént a habosítás és annak lefilmezése.

Amint arról a héten kétszer is hírt adtunk, miskolci kísérlet zajlik az űrben, a Nemzetközi Űrállomáson. A miskolci Admatis Kft. eddig az egyetlen olyan magyar cég, amely ilyen lehetőséghez – űrbeli kísérlet elvégzéséhez – jutott. A kísérlethez félmillió eurót nyert el a Bárczy Pál professzor (Miskolci Egyetem) vezette kft.

A kazahsztáni Bajkonurból szerdán hajnalban szállt fel a Progressz-36 teherűrhajó, ez vitte – egyebek között – a miskolci habgenerátort, amibe a hollandiai Európai Űrtechnikai Központban pár nappal korábban töltötték be az űrben habosítandó anyagot. Ez egy különleges szuszpenzió, amit vízben oldott szilikát nanorészecskék alkotnak. A teherűrhajó pénteken csatlakozott az űrállomáshoz, ahol Jeffrey Williams asztronauta feladata volt az, hogy vasárnap reggel beindítsa, majd ellenőrizze a mintegy háromórás kísérletet.

Bárczy Pál elmondta az Észak-Magyarország – Borsod Online munkatársának: Az amerikai űrhajós vasárnap azt közölte a hollandiai központban a fejleményeket figyelemmel kísérő Admatis-munkatárssal, a Focus néven futó projekt kutatójával, Somosvári Bélával, hogy a kísérlet sikerült. A mikrogravitációs körülmények között elvégzett habosítást filmre vették, hogy azután itthon, a FöldönMiskolcon – a felvételeket kiértékeljék, és az űrbeli folyamatok alapján a különleges tulajdonságokkal bíró fémhabok előállítását tovább optimalizálják.

Szabados Gábor