Miskolci tüntetés: „Szabad ország, szabad egyetem…”

Akt.:
Miskolci tüntetés: „Szabad ország, szabad egyetem…”
Miskolc – „Miskolc a CEU-val van” – hirdette a S­­zinva teraszon a több száz fős demonstráció.

A Miskolci Egyetem három oktatója, Kirs Eszter, Hegyi Szabolcs és Majtényi László kezdeményezésére a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítése miatt rendeztek demonstrációt több száz szimpatizáns részvételével a miskolci Szinva teraszon.

ceu_tuntetes_20

A nemzetközi rangsorban a CEU áll a legelőkelőbb helyen. Majtényi László

A szónokok egyöntetűen állást foglaltak amellett, hogy nem értenek egyet a kormány által kezdeményezett intézkedésekkel, amelyek egyértelműen a Soros György által finanszírozott magas színvonalú felsőoktatási intézmény ellehetetlenítését célozzák.

ceu_tuntetes_07

Igazi szellemi műhely

Hegyi Szabolcs felidézte az elmúlt napok történéseit, amelyek a „lex CEU” létrejöttét megelőzték, és amelyek „nélkülözték a demokráciában megszokott döntési folyamatot”. Kirs Eszter hangsúlyozta, hogy a CEU „a kormány párhuzamos univerzumában a démoni liberális elveket valló Soros-katonák keltetője…” Ezzel szemben – mint mondta – „az én univerzumomban, az úgynevezett valóságban, a CEU független, tehetséges oktatók és autonóm gondolkodásukat fejlesztő hallgatók széles körű szakmai elismertségnek örvendő szellemi műhelye”.

ceu_tuntetes_21

Fékek és ellensúlyok nélkül

A Tanítanék Mozgalom tagja, Pilz Olivér beszédében kiemelte, hogy az elmúlt napok CEU-val kapcsolatos intézkedései révén „bizonyossá vált, hogy Magyarországon végképp felszámolásra került a kormányzó hatalom ámokfutását korlátozó demokratikus fékek és ellensúlyok rend­szere…”

ceu_tuntetes_23

Szolidaritás

Majtényi László a Miskolci Egyetem tanáraként fejezte ki szolidaritását a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése miatt. Emlékeztetett arra, hogy az intézményben folyó oktatómunka színvonalát jelzi, hogy a nemzetközi rangsorban a CEU áll a legelőkelőbb helyen a magyarországi egyetemek közül.

Majtényi László felidézte a CEU-val kapcsolatos demonstrációk egyik fontos jelmondatát: „Szabad ország, szabad egyetem…”

ÉM-SZB

ceu_tuntetes_18