Miskolci Termelői nap – Az önellátók, a termelők és az ínyencek találkozója

Akt.:
Népszerű volt a szelíd uhu a vasárnapi termelői vásáron
Népszerű volt a szelíd uhu a vasárnapi termelői vásáron - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Több száz fős sokaság lepte el vasárnap a miskolci Erzsébet teret, a Miskolci Termelői nap helyszínét.

Itt találkoznak minden hónap harmadik vasárnapján a régió termelői és a házi élelmiszerek, termékek fogyasztói.

A nap főhőse: az uhu

Nyüzsgő agorára hasonlított a Kossuth szobor környéke, ahol ínycsiklandó sonkák, sajtok, szalámik, torták, cukor­mentes csokik és sütik, kiváló minőségű mézek csalogatták a kézműves portékák iránt érdeklődőket. A vásári komédiák hangulatát a Számadó zenekar idézte fel, az apróságokkal érkező családoknak pedig a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja biztosította az ismereterjesztő programot.

madaras-termeloi-vasar03-st

Több gyerek a saját kezűleg készített madáretetőjével tért haza, miután megcsodálta a vándorsólyomra és a bükki madarakra épülő kiállítást és megsimogatta a nap főhősét, az uhut. A fokozottan védett óriás madár láttán a felnőttek is ámulatba estek. Normális esetben veszélyes vadásznak számít, elsősorban apró rágcsálókkal, pockokkal, egerekkel táplálkozik, de képes elejteni a mezei nyulakat is. Az itt bemutatott szelíd példány viszont kiszolgáltatott, ön­fenntartásra képtelen, hosszú ideig élt embernél illegálisan, végül a nemzeti park munkatársai helyezték megfelelő körülmények közé.

madaras-termeloi-vasar07-st

Édesszájú a vevőkör

– Jó lenne, ha több olyan rendezvény lenne a megyénkben, mint a Szerencsi Csoki Fesztivál – hangsúlyozza az egyik fiatalember, aki egészséges édességeket kínál, majd hozzáteszi, ide is szívesen érkezett. Elég édesszájú a vevőkör, több helyen is árulnak csokoládékat, süteményeket és a madarakkal kapcsolatos programok után ezek a standok a legnépszerűbbek.

– Ez a hétvégi hobbim, hétköznap pályázatíróként dolgozom. Először csak a családnak készítettem kézműves sütiket, tortákat, aztán már megrendeléseket vettem fel és ide is rendszeresen jövünk, mert már vár a vevőkör – sorolja Réka, a cukrászsütik árusa, aki Monokról érkezett és az általa vezetett háztartásban egyre nagyobb a termelőtől származó alapanyagok aránya. – Beszippantott ez a miliő, alig akad olyan alapanyag a főzés és sütés során, melyet nagyáruházból szerzek be. Margarin helyett házi vajat használok és gazdától veszem az aranysárga tojást is – magyarázza. Mindent igazi alapanyagból gyártok.

madaras-termeloi-vasar05-st

Mit hoz a holnap?

Sétálnak, bámészkodnak, olykor vesznek valamit, és ami a legfontosabb, számos információt gyűjtenek be az érdeklődők és kapcsolatokat építenek.

– Mindig jövünk, itt már kialakult a jól tájékozott összetartó baráti kör – sorolja egy idősebb asszony. – Vásárlás mellett recepteket és tapasztalatokat cserélünk. Úgy vélem, a túlélés záloga az önellátás. Megéltem két világháborút, sose tudhatjuk mit hoz a holnap, jó ismerni a háztáji gazdálkodás alapjait – érvel.

madaras-termeloi-vasar14-st

Gyógyír, Isten patikájából

A természetgyógyász standját is sokan felkeresik. Van itt minden; növényi alapú tinktúrák, olajak, bőrápolók.

– Tizenkét éve nem szedtem be semmilyen gyógyszert. Engem nem érint az in­fluenzaszezon. Isten patikája gyógyírt kínál mindenre – hangsúlyozza Enikő, a természetgyógyász, akitől megtudjuk: az orbáncfű az örök fiatalság szere, a tökmagolaj a prosztataproblémákra, a csipke és a homoktövis, ­immunerősítésre való.

– Juhári Andrea –








hirdetés




hirdet�s