Miskolci projekt lett az országos minta

Miskolc – Korszerűsödő hulladékgazdálkodásról, igazságosabb díjfizetésről, a „Miskolc és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszerének fejlesztése eszközbeszerzésekkel” című projektről tartottak pénteken sajtótájékoztatót Miskolcon.

– Nemrég adtuk át Hejőpapiban a közel 3,7 milliárd forint értékű hulladékművet, most pedig egy újabb projekt kezdetére hívtuk önöket: ez 2,5 milliárd forintos, és MiReHuKöz Nonprofit Kft. eszközparkja lesz teljes mindezzel – jelentette ki dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. – A hulladékgyűjtő és kezelő cégünk negyedmillió lakos ellátásáról gondoskodik, de nem volt teljes az az eszközpark, ami kiszolgálja a rendszert. Ezzel a fejlesztéssel teljessé tudjuk tenni.

Mi lesz a fejlesztésben? 39 új kukásautó, 63 acélkonténer, 52 ezer hulladékgyűjtő edény, 160 szelektív gyűjtő sziget, és egy speciális chipes rendszer, amivel a hulladékgyűjtő edényt megjelölve a lakosság mérni tudja a fogyasztását.

– Ez nagyon fontos része a projektnek, mert gazdaságossá teszi a lakosság számára a hulladékgyűjtést. 85 ezer kukát láttunk el a chipes rendszerrel – tette hozzá a polgármester.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár azzal kezdte, hogy “mintaprojekt helyszínén vagyunk”.

– Hogyan kell jól csinálni a hulladékgazdálkodást és hogyan kell a lakosság érdekeit teljesen kiszolgálni – kezdte. – A kormány feltette szándéka, hogy ezen mintaprojekt kapcsán átszervezi a teljes magyar hulladékgazdálkodást. Azt szeretnénk, ha ez a mintaprojekt országosan is érvényesülne és az ország minden területén jól számítható és kezelhető hulladékgazdálkodás jönne létre.

A projekt tavaly decemberben indult, jelenleg a közbeszerzés elbíráslás alatt van, így ősszel munkába állhatnak például az új autók.

ÉM-JLI