Miskolci pólóstehetség – Egerben

Sántavy Mátéból lehet jó vízilabdázó, amennyiben ő is komolyan gondolja – állítja volt és jelenlegi edzője.

A kétszeres olimpiai bajnok Biros Péter is valahogy így kezdte: előbb a borsodi megyeszékhelyen pólózott, majd édesapja elvitte a legközelebbi vízilabdás-fellegvárba, Egerbe, ahol kiderült, hogy egy istenáldotta tehetség. Hatvani János szerint – aki a Miskolc-Tapolcai Kékhullám csapatának az edzője – szerint a 16 esztendős Sántavy Máté lehet a következő, aki miskolciként karriert futhat be ebben a sportágban.

– Máté a Miskolci Vízművekben kezdett el úszni, Fázold Henriknél – mondta a szakember. – Két szezonnal ezelőtt jött át hozzánk, de néhány hónappal később már helyet követelt a felnőttek között. A nyáron került Egerbe, az ottani klub serdülőcsapatába, ám kettős igazolással nálunk is játszik, játszhat, hiszen a mi meccseink az OB II-ben szombatonként vannak, míg az egri serdülőké vasárnaponként. Szorgalmas srác, minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiváló pólós váljon belőle. Ha jól kezeli ezt a szituációt, sokra juthat. Sajnáljuk, hogy el kellett mennie, dehát Miskolcon nincsenek meg a megfelelő edzési lehetőségek…

Előtte a lehetőség

A Heves megyei egyesületnél – amelynek felnőtt alakulata mostanság a LEN Kupában szerepel – Sántavy Máté edzője Gyulavári Zoltán, aki hasonlókat tudott elmondani, mint Hatvani János.

Máté, aki itt, nálunk jár iskolába, csaknem két méter, jól úszik és a labdával is remekül bánik. Viszont még nem rendelkezik a megfelelő meccsrutinnal és kicsit erősödnie is kell – vont gyorsmérleget a tréner. – Hogy lesz-e olyan játékintelligenciája, mint Biros Péternek volt, egyelőre nem tudni. Azt lehet tanulni, de a többség születik rá, mintahogy Péter is, aki igazi vagány volt, igazi csibész. Máté egy rendes, szerény gyerek, aki előtt ott a lehetőség. Döntenie neki kell, hogy akarja-e komolyan csinálni a vízilabdát, mert ha igen, akkor hozzá kell tennie a szükséges plusszt időben, edzésmunkában egyaránt. Én csak biztatni tudom, hiszen ebben a sportágban messzire juthat, reális az esély arra, hogy akár – ő is – olimpiai bajnok legyen.

MI