Miskolci közgyűlés – Tilos az éjjeli nyitvatartás

Miskolci közgyűlés – Tilos az éjjeli nyitvatartás
© Fotó: ÁJ
Miskolc – A nyitvatartásról szóló miskolci önkormányzati rendelet kivételeket is meghatározott.

A város lakóitól olyan bejelentések érkeztek az önkormányzathoz, amelyek az éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyek kapcsán a vendégek hangoskodását, utcai viselkedését teszik szóvá.

A főszabály

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. paragrafusának 5. bekezdése felhatalmazást ad a települési önkormányzatok képviselő-testületei számára, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével rendeletben szabályozzák az üzletek éjszakai – tehát 22 óra és 6 óra közötti – nyitvatartási rendjét.

Miskolc közgyűlése – élve törvény adta jogával – legutóbbi ülésén megalkotta az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről szóló önkormányzati rendeletét.

Mint megállapították, a lakossági panaszok hatékony kezelése az üzletek éjszakai nyitvatartásának szabályozása nélkül semmiképpen sem lehetséges. A közgyűlésen jelentős többségi szavazással elfogadott rendelet főszabályként tiltja az üzletek éjszakai – este 10 és reggel 6 óra közötti – nyitvatartását, ez alól azonban egész sor kivételt is meghatároz.

A rendelet nem terjed ki a szálláshelyen üzemeltetett, a szállásszolgáltatást igénybe vevők részére szolgáló vendéglátóhelyekre, a kulturális és sportlétesítményekben működtetett üzletekre, az üzemanyagtöltő állomásokon, bevásárlóközpontokban lévő üzletekre, a közoktatási és felsőoktatási intézményekben tartott rendezvényekre, illetve – többek között – olyan vendéglátóhelyekre, ahol a vendégek számára meleg­étel-készítés történik. Kivételt jelentenek azok az egységek is, amelynek bejáratától számított 200 méteres körzetben lakott ingatlan nem található.

Engedély kérhető és kapható meghosszabbított vagy teljes éjszakai nyitvatartásra írásban a jegyzőtől, ha az adott egységben rendőri vagy más hatósági intézkedés nem volt.

Tudomásul veszik

Az általunk megkérdezett belvárosi vendéglátóhelyek üzemeltetőinek egyike név nélkül úgy nyilatkozott, még nem kaptak hivatalos értesítést, de tudomásul veszik a változást. „Minket egyébként nem érint annyira, hétköznap mindössze egy órával kellene korábban zárni, de természetesen be fogjuk adni a kérelmet, hogy megtarthassuk a jelenlegi nyitvatartási rendünket” – mondta.

Az egyik népszerű belvárosi hely üzemeltetője hozzátette, évtizedek óta jelen vannak a miskolci belvárosban, és mindig fontosnak tartották a társadalmi normák betartását és betartatását.

„Miattunk még nem kellett kihívni a hatóságokat soha, egyrészt mert az aktuális lakóközösség igényeit és elvárásait működésünk során teljesen tiszteletben tartjuk, másrészt, mert az üzletünkben sem tűrjük meg a rendbontást, botrányos viselkedést. Éppen ezért bízunk benne, hogy minket nem fog hátrányosan érinteni a módosítás” – hangsúlyozta.

ÉM-SZB


Hamarosan apartmanház lesz a húszemeletesből
Miskolc - A városban működő cégek dolgozói juthatnak otthonhoz az átalakítandó épületben. A megyeszékhely közgyűlése fontos döntéseket hozott csütörtöki ülésén. A közterületi renddel és közbiztonsággal kapcsolatos rendeletek módosítása – más dolgok mellett – azt a célt szolgálta, hogy ne tartózko...