Miskolci közgyűlés – Panelprogram és tapolcai melegvíz-keresés

Miskolci közgyűlés – Panelprogram és tapolcai melegvíz-keresés
Miskolc – Nem mondott le a kormány a panelprogramról, bár még nem tudni részleteket.

Két kérdést is feltett a polgármesternek dr. Tompa Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője a miskolci önkormányzat legutóbbi, novemberi közgyűlési ülésén. Az első a panelprogramra, illetve annak hiányára utalt: jelezte, legutóbb 2009-ben írt ki a kormány pályázatot a panellakások felújítására, kérdezte, mit tud erről a város vezetője, terveznek-e hasonlót.

Dr. Kriza Ákos válasza igen volt. Mint fogalmazott, nem a korábbi formában tervezik, hanem egy komplexebb verziót véleményeznek most. A korábbi programok ugyanis nem érintették a gépészeti elemeket, a felújítás szerinte csak felgyorsította a szerkezeti elemek korrózióját.

40–50 fokos víz

A másik kérdés a miskolctapolcai melegvíz-keresés eredményeit firtatta. Pályázati forrásból fúrással termálvizet keresett a város: a kútfúrás a Miskolctapolcai Strandfürdő területén kezdődött el még áprilisban. (Körülbelül 800 méter mélyre tervezték, 40–50 fokos vizet kerestek. A terv az volt, hogy az így nyert víz látná el a strand wellnessrészlegét meleg vízzel, szükség lett volna rá a strandfürdő második üteméhez is, és a barlangfürdő vízellátásába is besegíthetett volna.)

Ám a munkálatok abbamaradtak. Dr. Kriza Ákos válasza szerint a fúrásra vonatkozó közbeszerzési kiírás tartalmazott egy bizonyos mélységet, ameddig kereshetik a meleg vizet, ám addig a mélységig olyan hőfokú meleg vizet nem találtak, amire szükség lenne. „Az utolsó métereken érezhető volt a hőfokemelkedés, de biztossá vált, hogy 50 fok feletti vizet nem fognak találni. Néhány 100 méterre kellene lefúrni ehhez, ahhoz viszont más technikára lenne szükség” – mondta a polgármester, de hozzáfűzte, a keresést nem adta fel a város.

ÉM-HM


Városvezetői asztal: Pfliegler Péter (balról), Kiss János, Kriza Ákos és dr. Alakszai Zoltán jegyző
Miskolc - 26 előterjesztést tárgyaltak csütörtöki ülésükön a miskolci önkormányzati képviselők. Hulladékgazdálkodás, a távhőrendelet módosítása, reklámadó: ezek voltak a vitát kiváltó témák a miskolci önkormányzat csütörtöki közgyűlési ülésén. A képviselők 26 előterjesztést tárgyaltak (ebből nyol...

Miskolc - Csütörtökön újra ülésezett a miskolci közgyűlés. Az előzetes tervek szerint 17 előterjesztés volt napirenden, többek között a város építési szabályzatának módosítása az épülő kormányzati negyed miatt, de új közterületeket is elneveztek. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk. ...