Miskolci közgyűlés: Nulla forint lehet az adó, visszamenőleg is

Miskolci közgyűlés: Nulla forint lehet az adó, visszamenőleg is
Miskolc – Költségvetésről, adózásról és köztéri szoborról is dönthetnek ma a képviselők.

Az idei év utolsó testületi ülését tartják csütörtökön a miskolci képviselők. Előreláthatóan 16 napirendről döntenek majd, köztük az idei költségvetés harmadik negyedéves módosításáról, valamint a 2015-ös átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról. Erre azért van szükség, mert az Országgyűlés várhatóan december közepén fogadja csak el a jövő évi büdzsét, az önkormányzat pedig csak ennek ismeretében tudja tervezni a sajátját. Viszont, amíg a számok nem ismertek – a törvény szerint –, az átmeneti gazdálkodásról kell határoznia a testületnek.

Nulla adó

A napirendek között szerepel az a javaslat is, amely az adózást érintő rendeletek módosítását célozza meg. Ezen belül van, amelyik csupán technikai jellegű módosítás: változott ugyanis az egészségkárosodott, valamint a súlyosan fogyatékos személyek köre, megállapítási rendszere, így ezt a változást át kell vezetni a helyi rendeletbe is. De az adózást érintő módosítások között találjuk a telekadó nulla forintra csökkentését is. Mint ismert: tavaly vezette be a város, hogy a 25 ezer négyzetméter feletti telkek esetében 300 forint per négyzetméter legyen a telekadó mértéke. Ezt most eltörölhetik, ráadásul visszamenőleges hatállyal. Azzal indokolják, hogy kellő felkészülési időt hagyjanak a foglalkoztatás növelésére.
Adózással kapcsolatos változás az is, hogy bankkártyás adófizetésre is lesz lehetőség ezután, amitől az önkormányzat azt várja, „az adóbefizetés egyszerűsödik”.

Csütörtökön kerül a testület elé az a javaslat is, amely a MÁV Zrt. tulajdonában álló ingatlanok megszerzésének kezdeményezésére irányul. Erre az Y-híd és az intermodális csomópont kiépítése miatti vagyonátvétel miatt van szüksége az önkormányzatnak.

Megszűnik a praxis

Amennyiben a képviselők csütörtökön megszavazzák, megszűnhet az 5. számú házi gyermekorvosi körzet Miskolcon. Az előterjesztésben az áll, hogy a feladatot eddig ellátó orvos nyugdíjazását kérte, praxisjogát azonban nem sikerült értékesíteni. A körzettel kapcsolatban egyeztettek, s mivel alacsony a lakosságszám, így az a döntés született, a körzetet megszüntetik, az odatartozó gyerekeket pedig más körzetekbe irányítják.
Új köztéri képzőművészeti alkotás kihelyezéséről is döntenie kell majd a testületnek, nevezetesen Egressy Béni szobráról, amelyet a Patak utcai mélygarázs fölé szeretne kihelyeztetni a város.

ÉM-NSZR