Miskolci közgyűlés – Miért nulla forint a hitel?

Akt.:
Miskolci közgyűlés – Miért nulla forint a hitel?
Miskolc – Az ellenzék labilisnak, a városvezetés stabilnak tartja Miskolc pénzügyi helyzetét.

Idei utolsó ülését tartotta csütörtökön a miskolci közgyűlés – vita alakult ki a testületben a 2014-es költségvetési előirányzat immár harmadik módosítása körül, hiszen az eredetihez képest a bevételi előirányzat 49,5 milliárd forintra, míg a kiadási oldal 63,4 milliárd forintra módosult.

Az ellenzéki felszólalók aggályosnak tartották, hogy tavalyról érkező és idei átcsoportosításokon túl hitelfelvétel is szerepel a tervek között. Jakab Péter (Jobbik) kijelentette, hogy „egy eleve rossz költségvetést nehéz korrigálni”. Mint mondta, hiába volt adósságkonszolidáció, nem javult a gazdálkodás, és megint a hitel eszközéhez akar nyúlni a városvezetés.

Bár Kriza Ákos polgármester több alkalommal is katego­rikusan kijelentette, hogy a városnak jelenleg nulla forint a hitelállománya, az ellenzéki felszólalókat ez nem győzte meg.

Simon Gábor (MSZP) azt mondta, hogy csak azért nulla forint a hitelállomány, mert senki sem akar kölcsönt nyújtani Miskolcnak. Hiányolta a városvezetés gazdálkodásából az „addig nyújtózkodj…” elvét.

A Fidesz-frakció nevében felszólaló Soós Attila egy élhető város jó költségvetésének nevezte az idei büdzsét, amely kijelentés – elmondása szerint – az összes adatban tetten érhető. Mint elmondta, a költségvetés stabil, a város bevételei folyamatosan nőnek, nincsenek titokzatos szerződések és számlák, és a 2015-ös büdzsé is hasonló erényeket fog képviselni.

A megyei kormányhivatal kifogást emelt – többek között – az ellen a rendelet ellen, amelyet a közvélemény úgy ismert meg, hogy az alacsony komfortú miskolci lakásban élők 2 millió forint támogatást kapnak, amennyiben a városon kívül vásárolnak lakást. A hivatal szakemberei szerint ez a kitétel jogszabályellenes.

Ezzel kapcsolatban Jakab Péter (Jobbik) azt tartja kifogásolhatónak, hogy 2 millió forintot ad az önkormányzat a költöző családoknak. A városvezető frakciók nevében szóló Kovács László szerint a kormányhivatal a dolgát végezte. Kijelentette, a megkezdett programot mindenképpen végig akarják vinni, és támogatják, hogy visszaküldjék a kormányhivatalnak a kifogást, mivel nem értenek egyet vele.

ÉM-SZB