Miskolci közgyűlés – A statisztikától a biztonságérzetig…

Akt.:
Miskolci közgyűlés - A statisztikától a biztonságérzetig…
Miskolci közgyűlés - A statisztikától a biztonságérzetig…
Miskolc – Jelesre értékelték Miskolcon a rendőrség és az önkormányzati rendészet munkáját.

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése májusi rendes ülésének nyitányaként csütörtökön dr. Kriza Ákos polgármester bejelentette, hogy a Jobbik országos listájáról országgyűlési képviselői mandátumot szerző Jakab Péter május 5-én benyújtotta lemondását miskolci önkormányzati képviselői mandátumáról. Mivel Jakab Péter a Jobbik önkormányzati listájáról jutott be a miskolci közgyűlésbe, a párt javaslata alapján a választási bizottság fog dönteni a pótlásáról a ­Jobbik listájáról.

Jakab Péter frakcióvezetői megbízatása is megszűnt. A Jobbik önkormányzati képviselőcsoportja Pakusza Zoltánt választotta meg vezetőjének.

Sok elismerés, kis kritika

A közgyűlés harmincnál több napirendi pontja közül leginkább a Miskolci Rendőrkapitányság és a Miskolci Önkormányzati Rendészet elmúlt évi tevékenységéről, a város közbiztonsága érdekében tett lépésekről szóló beszámolók váltottak ki hozzászólás-áradatot. A kormánypárti felszólalók elégedettségüket fejezték ki a két szervezet a város lakóinak biztonságát segítő tevékenységével kapcsolatban. Ellenzéki oldalról is hangzottak el elismerő mondatok, de a kritika sem maradt el.

Statisztika és biztonságérzet

Dr. Bogyay Ferenc ezredes, Miskolc rendőrkapitánya elmondta, hogy sokan fenntartásokkal fogadják a bűnügyi statisztikákat, de ezekkel a mérőszámokkal lehet igazán nyomon követni a közbiztonság alakulását. „Miskolcon pedig egyértelmű javuló tendenciát mutatnak évek óta a számok” – foglalta össze. – Az is jellemzi a helyzetet, hogy a városban nem vált kampánytémává a közbiztonság. Soha nem ígértük, hogy egy csapásra rend lesz a városban, kis lépésekben lehet stabilan javulni…

Molnár Péter, a KDNP frakció­vezetője egyetértett a beszámolókkal, Úgy fogalmazott, hogy „iskolai értékeléssel 5-ös osztályzatot kapnának a szervezetek…” Fontosnak nevezte a városlakók szubjektív biztonságérzetét, amiért mindent meg kell tenni és a miskolci önkormányzat mindent meg is tesz érte. A rendészetet például 1 milliárd forintnál nagyobb összeggel támogatja a költségvetés.

„Nem lehet pénzkérdés”

Soós Attila, a Fidesz frakció­vezetője a számok mentén haladt, amelyek – mint mondta – sokat mondanak a város közbiztonságát illetően. Hangsúlyozta: „A városban élők biztonságérzete nem lehet pénzkérdés. A szándékunk az, hogy gyökereiben elrettentsük azokat, akik bűncselekményt akarnak elkövetni. Pakusza Zoltán, Jobbik frakcióvezető előrebocsátotta, hogy a képviselőcsoport nem fogadja el a rendőrség és a rendészet munkájáról szóló beszámolót, mert a statisztikai adatok egyáltalán nem tükrözik a valóságot. „Rengeteg panasz érkezik hozzám is a lakosságtól.

A közbiztonsági helyzet javítása érdekében az eddigieknél sokkal hatékonyabb rendészeti munkára volna szükség” – szögezte le.

Rendész és rendőr együtt

A fideszes Szécsényi Marianna a rendészeti alközpontok kialakítását és a rendőr-rendész járőrpárosokat tartotta kiemelkedő vívmánynak. Dr. Kovács László pedig a segítőrendészet funkciót emelte ki, amelynek révén öngyilkosságot akadályoztak meg, elkallódott gyereket találtak meg, vagy segítettek rosszul lett járókelőknek. Barta Gábor pedig úgy fogalmazott, hogy Miskolcnak 2018-ban is a biztonság a fő jelszava. „Már nem következmények nélküli város Miskolc, mint régen volt. Nagyon jó tempóban haladunk a nagyobb biztonság felé vezető úton.

Szaniszló Bálint


Több traffipax kellene

Az MSZP-s Bartha György megköszönte a rendőrség és a rendészet munkáját. Felhívta azonban a figyelmet egy a rendőrség hatáskörébe tartozó anomáliára választókörzetében. Mint mondta, a Szervezet utcán a járművezetők közül egyre többen nem tartják be a megengedett sebességet és ezzel veszélyeztetik – többek között – az utcában élők mindennapjait. Elmondása szerint már a Köztársaság utcából is ugyanezt jelezték a lakók. A képviselő arra kérte a miskolci rendőrkapitányt, hogy az eddigieknél sokkal gyakrabban végezzenek az érintett utcában műszeres sebesség-ellenőrzést és szigorú büntetéssel riasszák el a járművezetőket a gyorshajtástól.


Bővül a Kemény Dénes Sportuszoda
Miskolc - Kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a Kemény Dénes Sportuszoda környékét. Az egyetem tőszomszédságában lévő Kemény Dénes Sportuszoda meglévő épülete mellé egy a miskolci vízilabdasport központjaként szolgáló 33 méteres medencét, 800-1000 fő befogadására alkalmas lelátót és kis...

Miskolc – Csütörtökön tartották a májusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők jó két tucatnyi napirendet tárgyaltak. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről. 09.30: A májusi testületi ülés befejeződött, köszönjük olvasóink figyelmét! 09.08: Az egyebek napiren...