Miskolci közgyűlés – A közbiztonságról szóltak

Miskolci közgyűlés – A közbiztonságról szóltak
Miskolc – A beszámoló szerint az elmúlt tíz év legjobb eredményeit hozta a Miskolci Rendőrkapitányság tavaly.

Legalábbis ez derül ki abból a rendőrségi anyagból, amelyet csütörtökön tárgyalt a miskolci testület. A képviselők véleménye azonban megoszlott a beszámoló kapcsán, az ellenzék élesen bírálta a város közbiztonságát, míg a városvezetés méltatta a rendőrök és a rendőri vezetők munkáját.

Az éves beszámolót dr. Bogyay Ferenc rendőrkapitány ismertette, kiemelve az adatokat: 2014-ben 6991 bűncselekmény történt Miskolcon, míg korábban ez a szám már a 13 ezret is elérte. A kapitány arról is beszélt, hogy igyekeznek növelni a közterületi jelenlétet, ennek köszönhetően csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Két kategóriát emelt ki a beszámolóból: 2013-ban 92 rablás volt, tavaly „csak” 62 történt, lakásbetörésekből 155 eset volt, míg korábban 175-ről számolhattak be. Dr. Bogyay Ferenc beszámolója végén igyekezett hangsúlyozni, hogy vannak ugyan kritikus pontok a városban, de nem szabad elrettenteni az itt élőket, ezért arra kérte a képviselőket, hogy a miskolciak érdekében pártpolitikától mentes tájékoztatást adjanak a város közbiztonsági helyzetéről.

Pró és kontra

Ezek után az ellenzéki hozzászólások következtek, amelyek több pontban kifogásolták a rendőrségi beszámolót.

A Jobbik úgy értékelte, igazodik a városvezetés propagandájához, miközben ők a lakosságtól egészen más visszajelzést kapnak. „Vannak olyan városrészek, ahol már nappal is visznek mindent, ami mozdítható” – fogalmazták meg. Az MSZP is bírálta a rendőrségi anyagot, mondván, néhány bekezdésben leírják ugyan a valóságot, majd egy Fidesz-KDNP-s hozzászólás elmondja a sikerpropagandát.

A várost vezető frakció viszont arra figyelmeztetett, hogy évek óta komoly munka folyik a közbiztonság javítása érdekében, a városvezetés konzekvensen a közbiztonság megerősítésén dolgozik, példaértékű közbiztonsági intézkedéseket hoznak.

A rendőrségi beszámolót összevonva tárgyalták a képviselők a gyermekjóléti ellátásokról szóló napirenddel. Az ellenzék talált is összefüggést a két javaslat között, mondván a rendőrségi statisztikából is kiderül, emelkedett Miskolcon a bűnelkövető gyermekek száma.

A Jobbik úgy fogalmazott: a gyermekvédelmi beszámoló sötét felhő Miskolc felett. Az MSZP arra mutatott rá, hogy a jogszabályi környezet változása nem segíti a gyermekvédelem eredményességét, pedig a szociális szakemberek küzdenek azért, hogy megakadályozzák a város szociális krí­zishelyzetét. A várost vezető frakció azonban arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a gyermekjóléti feladatokat ne keverje össze az ellenzék a gyermekvédelemmel, mert egészen más hatáskör.

– N. Szántó Rita –

35 milliárd

Gazdaságfejlesztési témákat is tárgyaltak a képviselők, köztük a város 2014–2020 közötti Integrált Területi Programját. Ez arra tesz javaslatot, hogy a városba érkező 35 milliárd forintos uniós forrást hogyan használja fel a város. Kiss Gábor alpolgármester hangsúlyozta, a pénz 70 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja Miskolc, összhangban a kormány elvárásával. Júniusban megjelenhetnek a felhívások.

Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2015. május

Miskolc – Csütörtökön tartották a májusi miskolci testületi ülést. A képviselők közel 20 napirendet tárgyaltak, köztük a rendőrségi beszámolót. De szó volt a tavalyi zárszámadásról is, valamint az Y-híd beruházáshoz tartozó döntésekről. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a közgyűlésről. tovább »