Miskolci körséta – Úti célunk a Diósgyőri vár

Egyelőre építési terület
Egyelőre építési terület - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Városjáró körsétánkon a Kisavas, a Nagyavas, a Deszkatemplom, Lillafüred és Miskolctapolca után ezúttal a Diósgyőri vár környékét vettük célba.

Kisavas, a Nagyavas, a Deszkatemplom, Lillafüred és Miskolctapolca. Ezek voltak azok a helyszínek, amelyeket azért kerestünk fel eddig, hogy kiderüljön: turistacsalogatóak vagy éppen jobb, ha letagadjuk. Hétfőn Diósgyőrben a vár környékén „tapogatóztunk”.

„De miért is?”

Aki június végéig a vár felé veszi az irányt, az jobb, ha azzal tisztában van, hogy a miskolciak büszkeségének közvetlen környezete építési terület. Ennek tudatában nem érdemes majd hőbörögni, ha nincs parkoló, netán sáros az út… De miért is? Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése: ez volt az a pályázat, amellyel évekkel ezelőtt a miskolci önkormányzat 2 714 459 160 forint elszámolható fejlesztési költséget nyert. A négy részből álló projektből a Diósgyőri vár és a Lillafüredi függőkert sokunk örömére meg-, illetve felújítása megvalósult. A Lovagi tornák tere, illetve a Vásártér van már csak hátra Diósgyőrben, így nyárra teljes pompájában ragyoghat majd a „vár uradalom”, hiszen a kivitelező, jelentjük nagy erővel dolgozik. (Gondoltam ekkor..)

var-kornyeki-riport08-st

Kisgyermekkel érkező fiatal párt szólítok meg. Elégedettek a vár környezetének tisztaságával, szerintük az utcák is rendben vannak, illetve lesznek, ha befejeződnek az építkezések. Mindössze annyi problémájuk van, hogy néhány utcában száguldoznak az autók, ezért fekvőrendőrt szeretnének. Eddig nem tűnt fel, de két, mozgássérülteknek fenntartott parkoló is lett a Déryné ház szomszédságában. Röstellem, de most veszem észre a „Történelmi emlékhely” feliratú egyszerű, díszes kétnyelvű táblát is.

var-kornyeki-riport01-st

A vár mögötti parkoló üres, mindössze arra volt jó, hogy „hátra” menjek, hogy sáros legyen a cipőm. Fotós kollégám legalább a Lovagi tornák terén zajló építkezést dokumentálhatja. Felsétálok még a nagy parkolóba, ahol aztán a tájékoztató táblán szomorúan fedezem fel „a kivitelezés várható befejezését”: 2016. 12. 31. Persze addig el lehet menni nézelődni a Pannon-tenger Múzeumba csakúgy, mint a Miskolc Állatkertbe. Mert van még látnivaló Miskolcon!

ÉM-JLI

var-kornyeki-riport12-st


Kapcsolódó cikkek:

Miskolci körséta – Miskolctapolca éve lehet majd az idei
Miskolc – Miskolctapolca két beruházással nyártól szólhat nagyot. Nagyon nagyot. tovább »

Miskolci körséta – Lilla „üresen” rendben van…
Miskolc – Körbejárjuk a turistaszezon előtt a miskolci nevezetességeket, látványosságokat. Hogy miért? Azért, hogy kiderüljön: turistacsalogatóak, vagy éppen jobb, ha letagadjuk. A Deszkatemplom és a Kisavas után, sokak kedvence, Lillafüred következett. Tapasztalatunk: jöhetnek a turisták! tovább »

Miskolci körséta – Háztartási hulladék a temetőben
Miskolc – Körbejárjuk a turistaszezon előtt a miskolci nevezetességeket, látványosságokat. Hogy miért? Azért, hogy kiderüljön: turistacsalogatóak, vagy éppen jobb, ha letagadjuk? tovább »

hirdetés


hirdet�s