Gazdaság

2016.02.24. 11:24

Amire figyel a HR-es a senior CV-ben

<p style="text-align: justify;"><strong>Mire figyelnek a toborzók miközben számtalan önéletrajzot olvasnak át? Melyek azok a tényezők amelyekre fókuszálnak egy-egy pályázati anyag átolvasása során? Erre a kérdésre kereste a választ a <a href="http://mashable.com/2014/10/20/resume-first-glance/?utm_cid=mash-com-fb-main-link#aM9MEy9JLSqW">Mashable</a>.</strong>

Mire figyelnek a toborzók miközben számtalan önéletrajzot olvasnak át? Melyek azok a tényezők amelyekre fókuszálnak egy-egy pályázati anyag átolvasása során? Erre a kérdésre kereste a választ a Mashable.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti kérdésre a válasz eltérő lehet a HR-esek személyes preferenciái, valamint az adott pozíciótól függően.

Hogyan olvassák át az önéletrajzot?

Aktuális pozíció: első körben megnézik az aktuális (vagy legutóbbi) munkakört, kiderítik, hogy jelenleg mivel foglalkozik a dolgozó és miért érdeklődik új munkakör iránt. Elbocsátották? Csupán néhány hónapot volt abban a pozícióban? Az aktuális vagy legutóbbi pozíció releváns ahhoz a munkakörhöz, amelyre keres embert a HR-es?

Vállalat: néhány HR-esnek (ahogyan Ambra Benjamin számára is) számít, hogy a pályázó korábban ismert vállalatnál dolgozott-e. Nem amiatt mert ettől jobb lenne az egyik cég a másiknál, hanem mert abból kiderül, milyen gyorsan tud referenciát szerezni a jelöltről.

Tapasztalat: Látható előrelépés a pályázó karrierútja során? Egyre felelősségteljesebb munkákat bíztak rá? A felelősségek egyeznek a leendő munkakörrel?

Kulcsszavas keresés: Megvan bennük az a speciális tapasztalat, ami a leendő pozícióhoz szükséges? Gyakran az F-keresővel olyan speciális szavakra keresnek az önéletrajzokban mint például: MBA, SEO, Javascript, PHP, és még sorolhatnánk. Álláskeresőként érdemes átgondolni és feltüntetni azokat a kulcsszavakat, amelyek a szakterületünkhöz, valamint a leendő munkakörhöz szükségesek!

CV feltöltés gomb

Lyukak, hiányosságok: Mindaddig ameddig valós érvekkel alá tudjuk támasztani az önéletrajzunkban lévő lyukakat, addig nem kerülünk hátrányba. Például ha a gyermekünket neveltük otthon 3 évig, vagy ha megpróbáltuk elindítani a saját vállalkozásunkat, de végül elbuktunk. Ezek nem hátrányok, hanem azt mutatják, hogy felelősségteljesek és bátrak vagyunk! Mindenképp fejtsük ki a hiányosságokat az önéletrajzunkban, bármi oka is volt, írjuk le vagy mondjuk el, mert ha nincs magyarázat az az, ami igazán elgondolkoztatja a HR-est.

Online jelenlét: a személyes oldalakat mint LinkedIn, Facebook, esetleg saját weboldalt vagy blog oldalt foglal magában. Nem is annyira arra kíváncsiak, hogy mit teszünk közzé ezeken az oldalakon, hanem inkább arra, hogy kiket követünk és kik követnek bennünket. Mi érdekel minket, kik a példaképeink, stb.

Logisztika: elhelyezkedés, munkába járás ideje, lehetőségek

CV felépítése: magában foglalja a helyesírást, nyelvtant, a képességünket hogy könnyen és jól kommunikáljuk, prezentáljuk az ötleteinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!