Miskolci Jegesmedvék: Nem felejtették el az 50 millió forintot az önkormányzatnál

Akt.:
Nagyobb szeletet juttat a megyeszékhely „sporttortájából” a Miskolci Jegesmedvéknek a polgármester?
Nagyobb szeletet juttat a megyeszékhely „sporttortájából” a Miskolci Jegesmedvéknek a polgármester?
Miskolc – Még hét hete van a városvezetésnek, hogy „feltornázza” a Miskolci Jegesmedvék támogatását.

A Miskolci Jegesmedvék jégkorongcsapata a 2014/15-ös évadban párját ritkító tettet hajtott végre azzal, hogy minden olyan sorozatot megnyert, ahol rajthoz állt. A Macik az OB I-es bajnoki cím mellett a Mol Liga-elsőséget is megszerezték, és a Magyar Kupát is elhódították. Ehhez a remek eredménysorhoz igyekezett a helyi politika is hozzátenni: a miskolci önkormányzat 2015. május 21-i ülésére az MSZP-DK-Együtt-Miskolci Lokálpatrióta Egyesület miskolci önkormányzati frakciója előterjesztést nyújtott be, amelyben javasolták, hogy emeljék meg 20 millió forinttal a Miskolci Jegesmedvék támogatását, ám ennek napirendre vételét formai okokra hivatkozva végül nem szavazták meg, és nem mellékesen dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere bejelentette: a szezon kezdetéig megteremtik annak lehetőségét, hogy 50 millió forint körülire növekedjen a várostól érkező támogatás.

A jegyzőkönyv szerint

A közgyűlésen elhangzottakról jegyzőkönyv készül, ez a város honlapján fellelhető, amely ezt tartalmazza: „Ehhez kapcsolódóan elmondja (mármint dr. Kriza Ákos – a szerk.), hogy a Szocialista Párt javasolta azt, hogy emeljék meg 20 millió forinttal a Miskolci Jegesmedvék támogatását, amellyel kapcsolatosan jegyző úr jogszabályi problémákat jelzett, de egyébként is okafogyottnak tartja a kérést, mivel megteremtik a lehetőségét a szezon kezdetéig, hogy 50 millió forint körülire növekedjen a várostól érkező támogatás”.

Ezt követően a polgármester az MSZP-DK-Együtt-Miskolci Lokálpatrióta Egyesület miskolci önkormányzati frakciója által benyújtott, meghívó szerinti 10. napirendi pont szerinti előterjesztés napirendről történő levételét javasolta, majd kérte a jegyzőt, hogy tegye meg ezzel kapcsolatos törvényességi észrevételeit. Erre dr. Csiszár Miklós jegyző így reagált:

„A törvényességi észrevétel írásban kiosztásra került, amelyben részletesen megtekinthetőek a felmerült kifogások, ezért csak a lényegét ismertetném. Az előterjesztésben meghatározott támogatandó cél és a támogatottként megjelölt szervezet között tartalmi ellentmondás áll fenn. A sport­egyesület nem azonos az anyagban méltatott felnőtt jégkorongcsapattal, ugyanis a sportegyesület az utánpótlással foglalkozik, amelyet az egyesület alapító okirata is jelez. A felnőtt jégkorongcsapatot a Miskolci Jegesmedve Sportszervező Kft. működteti. Erre való tekintettel az előterjesztés értékelő része nincs összhangban a kapcsolódó határozati javaslat tartalmával, jogilag aggályos. Kérem a közgyűlést, hogy a napirend levételénél vegye ezt figyelembe”.

Figyelembe vették, ott levették a napirendről.

– Kolodzey Tamás –


Mindent megtesznek, vagy megteremtik?

Az Észak-Magyarország viszont két hónappal az ominózus közgyűlést követően, hét héttel a 2015/16-os évad első meccse előtt kíváncsi volt arra, hogy mi lehet a polgármester 50 millió körüli kijelentéséből. A miskolci városháza szóvivőjéhez fordultunk, aki szabadságon van, távollétében pedig – ahogy a kapott e-mailben szerepelt – a miskolci önkormányzat sajtó- és kommunikációs osztálya nevében, Németh Zita a következő választ küldte: „A Miskolci Jegesmedvéknek a 2014/15-ös bajnoki és kupasorozatban elért példa nélküli sikersorozata után, a májusi közgyűlési vitában és az országos sportsajtóban nyilvánította ki a városvezetés a szándékot: „a városvezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy a szezon kezdetére 50 millió forintra emelkedjen a jégkorongcsapat támogatása”. A városvezetés ezen ígérete ma is érvényes”.

Az nem derült ki a közleményből, hogy az idézett mondat az országos sportsajtóban mikor és hol jelent meg, de az biztos, hogy a város honlapján, a közgyűlésről készült jegyzőkönyvben ez szerepel: „megteremtik a lehetőségét a szezon kezdetéig, hogy 50 millió forint körülire növekedjen a várostól érkező támogatás”.