Helyi gazdaság

2012.05.10. 14:23

Figyelem! Elcsalják az adóvisszatérítésünket

Éberségre hívja fel a NAV az adózók figyelmét az szja-bevallások kapcsán.

Éberségre hívja fel a NAV az adózók figyelmét az szja-bevallások kapcsán.

Éberségre hívja fel a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága a személyi jövedelemadó bevallások kapcsán az adózók figyelmét, mert tapasztalataik szerint előfordul, hogy bűnözők visszaélnek gyanútlan adózók személyes adataival.

 A közép-magyarországi tapasztalatok szerint a csalók általában munkakapcsolatok révén (akár a korábbi munkáltatónál) jutnak hozzá a vétlen adózók személyes adataihoz, de volt olyan eset is, amikor egy könyvelő a korábbi ügyfelei nevében sorozatosan nyújtott be visszaigénylést tartalmazó szja-bevallást. Ezekben kiutalási címként ugyanazt a fővárosi, illetve Pest megyei lakcímet, vagy az általa nyitott bankszámlát jelölte meg - áll a főigazgatóság közleményében.

Az „áldozattá válás" legegyszerűbb elkerülési módja a NAV tanácsa alapján, ha mindenki a törvényes határidőn belül - május 21-ig - eleget tesz adóbevallási kötelezettségének, a NAV informatikai rendszere ugyanis a bevallás feldolgozása során észleli és azonnal jelzi, ha az adott időszakra egynél több bevallás érkezett.

Ebben az esetben a „hamisan" benyújtott bevallást az adóhatóság érvényteleníti, valamint csalás és magánokirat-hamisítás miatt haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményez - hangsúlyozza közleményében a NAV .

Tavaly 35 fővárosi, illetve Pest megyei magánszemély nevében - visszaélve az érintettek személyes adataival - nyújtottak be hamis adóbevallásokat azért, hogy így jussanak jogosulatlan adóvisszatérítéshez. A visszaigényelni próbált összegek nagysága néhány tízezer forinttól több százezer forintig terjedt.

Egy másik, szintén a közép-magyarországi régióban feltárt esetben olyan üzletszerűen elkövetett csalásra derült fény, ahol a csaló több címet és bankszámlaszámot használt abban bízva, hogy „ténykedése" így nem tűnik fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!