Miskolci Jegesmedvék: A triplázás is lehetséges

A Mol Liga nyertese a Miskolci Jegesmedvék csapata
A Mol Liga nyertese a Miskolci Jegesmedvék csapata - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A honi szövetség főtitkára Egri István és Majoross Gergely szerepét emeli ki.

A Macik Mol Liga-győzelme után többen nyilatkoztak lapunkban, hétfőn elsőként Schupler Helmu­thot, a Miskolci Jegesmedve Sportszervező Kft. ügyvezetőjét kerestük meg.

– Sok-sok apró lépés vezetett eddig a sikerig – jelentette ki a sportvezető. – Minden szezonban azon dolgoztunk, hogy jobb és jobb legyen, most minden – játékosok, edző, körülmények – adott volt ahhoz, hogy megszerezzük az első helyet. A sportban szükséges némi szerencse is, de ezúttal inkább azt mondanám, hogy a következetes és kemény munka vezetett eddig, amit jelez, hogy az elődöntőt és a döntőt is „söpréssel” hoztuk. Elértük-e a célt? Triplázni is lehet, hiszen a Magyar Kupa még hátravan, szép lenne, ha játszani tudnánk a fehérváriakkal és őket vernénk meg… Ezt követően majd lezárul ez az évad és készülni kell a következőre. Igyekezni fogunk azért, hogy a csapat magja megmaradjon a következő szezonra is, akit meg lehet tartani, azt meg fogjuk tartani. Bízom benne, hogy a 2015/2016-os Mol Liga-sorozat még jobb lesz, amelyben ismét hasonló szerepet fogunk játszani.

Embertelen körülmények…

A Macik találkozóin és a mindent eldöntő szombati derbin is ott szorongott Kis Attila, a Miskolci Jegesmedve Sportszervező Kft. résztulajdonosa.

– Gyerekként ismerkedtem meg a sportággal – kezdte, majd így folytatta: – A fiam 8 évesen kötött barátságot a jéghokival, és izgultam, hogy az első edzése után lesz-e kedve hozzá. Lenyomott egy órát, túlélte, sőt megszerette, majd felnőve hét évig szerepelt a nagyok között. Előtte eljutott a korosztályos válogatottságig, több világversenyt is megjárt. Jómagam immáron huszonkét esztendeje kitartok a jégkorong mellett és ez így lesz a jövőben is. Amikor megnyertük a Mol Ligát, visszagondoltam a megtett útra, a nyitott pályára, az embertelen körülményekre, s arra, hogy a meccseken családostul szurkoltunk a fiúknak és többször majdnem megfagytunk. A szombat esti finálét soha nem fogom elfelejteni: már a bevonulás, a fénycsóva és a név szerinti bemutatás is nagyon megfogott, aztán a 0-4 utáni játék? Ez egyenesen csodálatos volt, aztán a népünnepélynél még a könny is kicsordult a szememből. Olyan tömeg állt előttem, hogy a fiúkhoz sem fértem… A siker után főhet a fejünk: mi lesz ezután?

Jó kiválasztás

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára lapunk érdeklődésére az alábbiakat mondta el a Macik sikeréről.

– Az elmúlt tíz évben két nagy dolog történt a miskolci hokiban – kezdte az MJSZ tisztségviselője. – Az egyik, amikor 2006-ban átadták a jégcsarnokot, a másik a mostani szereplés, a két aranyérem. Az első elemi feltétele volt annak, hogy minőségi munkát lehessen végezni, ez a létesítmény „örökre” ott marad, míg a szombati döntőre mindenki sokáig fog emlékezni. Ki kell emelni Egri István munkáját, aki az utóbbi években fenntartotta a hokit, folyamatosan építgette úgy a csapatot, mint magát a klubot. Igazi profi körülményeket teremtett, hasonlóakat, mint német, francia, vagy osztrák egyesületek, minden a helyére került, minden területnek meglett a felelőse. A másik, aki sokat tett a sikerért, az Majoross Gergely. Be kell valljam, kicsit féltettem őt a mély víztől, hogy első felnőtt csapatánál hogyan fog különböző helyzetekkel megbirkózni, de úgy reagált szituációkra, úgy dolgozott, mintha húsz éve edzősködne. Kivételes karakter, egyéniség… A harmadik faktor a játékoskeret: jól lettek kiválasztva a kanadai légiósok, akik kivételes tudással rendelkeznek.

Amint azt megtudtuk: azzal, hogy a sárga-feketék megnyerték a Mol Ligát, 4,5 millió forintot kasszíroztak. A második helyezett Érsekújvár 2,7 millió, míg a harmadik és negyedik együttes (ASC Corona Brasov, Dab.Docler) 900–900 000 forinttal gazdagodott.

ÉM-MI, KT

Aki 4-4 után már tudta, hogy mi lesz…

Sztojkó László, a Miskolci Jegesmedvék főszurkolója, aki egyetlen hazai meccset sem hagyott ki, így nyilatkozott:

– Többen kérdezték tőlem, hogy a siker fényében miként emlékszem vissza az elmúlt évtizedekre. A kezdet kezdetén még nem gondoltam arra, hogy hová jut majd a csapat. A fejlődés immáron kézzelfogható, a magyar bajnokságot és a Mol Ligát is megérdemelten nyertük meg. Rengetegen tettek azért, hogy ilyen nagy magasságot érjünk el. A katarzis óriási, jó, hogy már aludtam rá, így biztosan nem kapok infarktust. Mert 0-4 után ettől féltem, aztán 4-4-nél tudtam, hogy 5-4 lesz nekünk. Szisztematikusan építkeztünk: a remek edző remek légiósokkal és remek magyar játékosokkal dolgozott, együttesen kiemelkedőt produkáltak, mentálisan is nagyon erősek voltak. Az elért eredményeknek személy szerint nagyon örülök, ezt a szintet nem lesz könnyű megtartani, sőt innen tovább fejlődni.