Sport

2014.04.23. 11:15

Elődöntő után, bronzcsata előtt a DVTK

Miskolc - Az elvesztett bajnoki elődöntő után ma már a bronzéremért harcol az Aluinvent-DVTK. Interjú Miguel del Jesús López Alonsóval, az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatának vezetőedzőjével.

Miskolc - Az elvesztett bajnoki elődöntő után ma már a bronzéremért harcol az Aluinvent-DVTK. Interjú Miguel del Jesús López Alonsóval, az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatának vezetőedzőjével.

A női kosárlabda NB I rájátszásában, a pénteken Komlón elvesztett elődöntő után, ma 18.30-tól a miskolci városi sportcsarnokban, az Uniqa Euroleasing Sopron ellen már a 3. helyért harcol az Aluinvent-DVTK gárdája. A két nyert meccsig tartó bronzcsata első mérkőzése előtt a diósgyőriek spanyol szakvezetőjével beszélgettünk.

- Mikor és mi miatt veszítette el az elődöntő párharcot a DVTK a PINKK ellenében?

Miguel del Jesús López Alonsó: A lányok komoly munkát végeztek és nagy akarással játszottak januártól. A PINKK és a többi közvetlen riválisunk új játékosokat épített be tél végén, meglehetősen nagy anyagi ráfordításokkal. Ráadásul a bajnoki rájátszás szisztémája sem kedvezett nekünk, sajnos sérült játékosaink nem tudtak megfelelő módon regenerálódni.

- Miben volt jobb a PINKK a pénteki esti összecsapáson?

Miguel del Jesús López Alonsó: Az első negyedben uraltuk a meccset, aztán a PINKK háromnegyed pályás védekezésre váltott, ezzel együtt kevesebb személyi hibát kapott. Aki valaha kosárlabdázott életében, az tudja, hogy ez elég szokatlan. Azért is rengeteg energiát kellett mozgósítaniuk a játékosainknak, hogy labdát kapjanak, és ezt nem a sebességünk felvételével sikerült elérnie ellenfelünknek.

- A palánkja alatt zártan védekező pécsi csapattal szemben az első negyedben még sültek a külső dobások, a második és harmadik negyedben viszont egyáltalán nem. Egy ilyen védekezés ellen csak a külső dobásokra lehet építeni? Nem volt más fegyver a taktikai repertoárban?

Miguel del Jesús López Alonsó: A keretünkben nincs olyan masszív palánk alatti játékos, aki háttal a gyűrűnek dolgozik. Helena Sverrisdóttir, akinek egyébként sajátja az ilyen típusú játék, makacs talpsérülése miatt gyakorlatilag fél lábbal játszott.

- A bajnoki meccseken a PINKK elleni csatáig idén veretlen DVTK az edzőtől a pálya szélén is gyakran hangoztatott „fuss, fuss" játékot játszotta, ennek most nyoma sem volt. Mi ennek az oka? Ez a játék csak a gyengébb csapatok ellen jó?

Miguel del Jesús López Alonsó: Alapvetően nagy sebességgel játszani és közben a labdát is uralni olyan csapat ellen, akinek játékosai, ha elmennek mellettük kicsit oda-odakapnak, eléggé embert próbáló feladat.

- Mit gondol a péntek esti bíráskodásról?

Miguel del Jesús López Alonsó: A nemzetközi trend nem ilyen.

- Egyetért azzal a véleménnyel, hogy az a fajta játékvezetői felfogás, amely a pénteki meccset jellemezte, nevezetesen, hogy a széttördelésre épülő PINKK-féle védőjátékban csak az igazán ütős faultokat fújják be a játékvezetők, nem kedvez azoknak a csapatoknak, akik játszani szeretnék a kosárlabdát?

Miguel del Jesús López Alonsó: Nem akarok a játékvezetésre panaszkodni. A felelősséget a vesztesek hárítják át másokra. Én hiszem, hogy a játékosaink és a csapatunk nem vesztes.

- A hazai porondon az élcsapatok ellen idén lejátszott éles meccseken, kupa negyeddöntőben, bajnoki elődöntőben nem termett siker. Mennyi az esélye annak, hogy folytatódik ez a tendencia a Sopron ellen, a bronzcsatában?

Miguel del Jesús López Alonsó: Ahogy azt korábban említettem az ellenfeleink eléggé megerősítették a keretüket a szezon kezdethez képest. Aki rápillant az első négy helyezett játékoslistájára, az látja a különbségeket. Nagyjából Dávid és Góliát párharcát imitáljuk a négy között.

- Véleménye szerint mi hiányzik a jelenlegi DVTK-ból ahhoz, hogy igazi élcsapat legyen, és igazán fontos meccseket nyerjen? Valamilyen poszton valamilyen játékos? Vagy valami más?

Miguel del Jesús López Alonsó: Erre a kérdésre térjünk vissza a szezon végeztével.

- Tudja-e, hogy az idei szereplés csak abban az esetben múlhatja felül a tavalyit (bajnoki 4. hely, MK 3. hely), ha sikerülne megnyerni a Sopron elleni párharcot a bajnoki bronzért?

Miguel del Jesús López Alonsó: Igen, tisztában vagyunk vele mindannyian. Azon dolgozunk, hogy 2005 után újra legyen bajnoki érme a Diósgyőrnek.

Kudarcnak érzi-e, hogy nem sikerült a döntőbe jutni, és kudarc lenne-e, ha nem sikerülne a bronzot megszerezni?

Miguel del Jesús López Alonsó: Én mindig mindenki ellen győzni szeretnék, a realitások ellenére is küzdök a végsőkig.

- Mit vár a bronzcsatában?

Miguel del Jesús López Alonsó: A Sopron ellen az utolsó energiáinkat mozgósítjuk, és ami erő maradt a lányokban azt mind ki fogják adni magukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!