Friss hírek

2009.03.13. 20:00

Túl drága a koporsós temetés - RTL Híradó

<p>Egyre többen vesznek fel hitelt temetésre, és nő azoknak a száma is, akik segélyt kérnek, vagy az önkormányzattal temettetik el hozzátartozójukat - számolt be az RTL Híradó. Magyarországon egyre többen döntenek úgy, hogy inkább elhamvasztják szeretteiket, mert az egy koporsós temetés árának harmadába kerül.</p> <p>A hamvasztásos temetést sokszor zene és vízfüggöny is kíséri. Ez ugyan többe kerül, de még így is olcsóbb, mint a hagyományos koporsós búcsúztatás. Emiatt egyre többen választják a temetésnek ezt a módját. Vannak, akik még az urnát sem hagyják a temetőben, hogy spóroljanak - mondta az RTL Híradónak Somogyi Tibor, a Budapesti Temetkezési Intézet főosztályvezetője. A kerámia urnák a legkelendőbbek, amelyek 9-14 ezer forintba kerülnek.</p>

Az egyik temetkezési cégnél azt mondják, sokan hitelt vesznek fel a hagyományos temetéshez. Volt már arra is példa, hogy a koporsós temetés azért csúszott egy-két hetet, mert valaki jelzáloghitelt vett fel a lakására, hogy mindenképpen el tudja intézni a koporsós temetést.

A nagykanizsai temető úgynevezett szociális parcellájában is szaporodnak a sírok, így hamarosan újat kell nyitni. Ide a város temettet, a költségeket pedig az önkormányzat állja. Korábban csak olyanok kaptak itt sírhelyet, akiknek nem voltak rokonaik.

Egyre gyakoribb, hogy hozzátartozók kérik a szociális temetést, mert nem tudják kifizetni temetést, és a polgármesteri hivatal segítségét kérik - mondta az RTL Híradónak a nagykanizsai temető vezetője. Kelemen Z. Pálné hozzátette: évről évre többen választják az olcsóbb hamvasztást. 2006-ban a temetéseknek még csak 30, tavaly viszont már a 36 százaléka volt urnás a zalai városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!