Miskolci díjazott: dr. Kiss Tóth Emőke

Miskolci díjazott: dr. Kiss Tóth Emőke
Le kellett ülnie, amikor meghallotta, hogy neki ítélték a Béres Egészség Hungarikum Díjat. Dr. Kiss Tóth Emőkét elsőként arról kérdeztük, vajon mi alapján eshetett épp rá a választás.

Első ízben adták át a Béres Egészség Hungarikum Díjat 2008. július elsején, a Magyar Egészségügy Napján. A díjjal azoknak a civileknek és egészségügyi dolgozóknak a munkáját köszönik meg, akik sokat tettek a környezetükben élő emberek egészségéért és a közösségükért. A díjazottak egyike dr. Kiss Tóth Emőke védőnő, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dékánhelyettese.
– Semmilyen kapcsolatban nem álltam sem a Béres céggel, sem az alapítvánnyal – tisztázta felvetésünkre a díjazott. – Itt, a főiskolán is azt tanítjuk, hogy semmiféle cégnek nem szabad úgymond a reklámhodozóivá válniuk a védőnőknek. A családból ugyan a 90 éves nagymamám fogyaszt Béres-cseppeket, de nem hiszem, hogy ez alapot jelenthetett a díjhoz – mondta inkább csak a poén kedvéért dr. Kiss Tóth Emőke. – Így hát amikor telefonon értesítettek, kértem egy percet, hogy leüljek, annyira csodálkoztam. Főként azon, hogy Budapestről látták meg azt, amit én itt teljesítettem: minden erőmet arra fordítom már 20 éve, hogy ebben a régióban legyen felsőfokú egészségügyi képzés.

Lesz mit ápolni!

S hogy mi jár a díjjal? Egy érem, egy nagyon szép könyv, oklevél, könyvutalvány, s minthogy a Béres Program az egészséget is hungarikummá kívánja tenni, ennek szimbolizálására egy kicsiny de valóban élő életfa (leginkább egy cserje).
– Ezt még nem juttatták el hozzám, de megígérték, hogy hamarosan ide szállítják, s kezelési útmutatót is mellékelnek hozzá. Úgy gondoltam ki, hogy itt lesz a helye a főiskolán. Nagyon fogok rá vigyázni!

A díjazottak

Dr. Kiss Tóth Emőke védőnő, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dékánhelyettese, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védőnőképzés megteremtésének élharcosa, rengeteget tesz a fiatal, leendő védőnők neveléséért, és rajtuk keresztül a csecsemők egészségéért.

Balatoni Tamásné, a Magyarmecske Általános Iskola igazgatónője, aki a 350 fős dél-baranyai település valóságos mozgatója: évente szervez fesztivált az iskola diákjainak, ami a különböző szociális kultúrában felnövekvő gyerekek találkozó helye, minden nyáron ingyenes felzárkóztatást tart a környékbeli diákoknak, jótékonysági eseményeket rendez, és egy-egy kollégának szervezett kirándulásba bevonja a környék pedagógusait is.

Marsiczki Józsefné, a XVII. kerületi Napsugár Óvoda óvodapedagógusa, akinek aranyat érő fejlesztő kezei között több mint 30 éve nőnek fel gyerekek, kiemelten foglalkozik mozgásfejlesztéssel, a problémás gyerekek felzárkóztatásával, valamint alapítványi programok szervezésével.