Miskolci alpolgármester: a zene- és táncművészeti központba kerül az ifjúsági ház

Akt.:
A volt Szentpáli István Szakközépiskola épülete
A volt Szentpáli István Szakközépiskola épülete - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Zene- és táncművészeti képzési központ létesül Miskolcon. A centrum, amely jövőre megkezdheti működését, “természetesen befogadja majd az Ifiházat is, valamennyi jelenlegi funkciójával együtt” – írta a város polgármesteri hivatala szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében, Kiss János (Fidesz-KDNP) alpolgármestert idézve.

Azt írták: az alpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a centrum a Csengey utca 4. szám alatt, egy évek óta üresen álló egykori iskolaépületben kap helyet, ahol a fiataloknak lehetőségük lesz a tanulásra az alapfokú táncoktatástól a félprofi képzésig. Az épületet teljesen felújítják, és a tervek szerint egy év múlva megkezdheti működését.

A központba költözik a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, amely táncművészeti képzést is indíthat az új helyen. Azt írták: a központ természetesen befogadja majd az ifjúsági házat is, valamennyi jelenlegi funkciójával együtt. Teret ad az érdeklődő kulturális műhelyeknek, ott találhat otthonra például az Illés Klub, és használhatják majd a néptáncosok is.

Az alpolgármestert idézve hangsúlyozták: a város kulturális költségvetése folyamatosan emelkedik, idén tíz százalékkal nőtt, a kulturális kínálat pedig egyre bővül, “több rendezvény világszínvonalú lett”. Kiss János kiemelte a Bartók Plusz Operafesztivált és a CineFest nemzetközi filmfesztivált. Hozzátette: Miskolc jövőjének egyik záloga a kultúra fejlesztése, a kulturális beruházások bővítése, a képzés színvonalának emelése. Különösen fontos célja a miskolci kultúrpolitikának a fiatalok megszólítása és bevonása a fejlődési folyamatba – tette hozzá.

A volt Szentpáli István Szakközépiskola épülete
Miskolc - Művészeti iskolát és kulturális befogadó központot hoz létre a város Miskolc szívében. Az új intézmény kulturális inkubátorházként működik majd." Kiss János Zene- és Táncművészeti Képzési Központot hoz létre Miskolc a város szívében, a 15 éve bezárt és üresen álló Csengey utcai iskolaépü...

Ellenzéki összefogás a miskolci ifjúsági házért

Ellenzékben lévő pártok, az MSZP, a DK, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd fogott össze Miskolcon a város ifjúsági házának megmentése, tervezett bezárása ellen – erről a pártok képviselői az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón számoltak be szerdán.

Varga László, az MSZP megyei elnöke, a városrész országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az ifjúsági ház mintegy fél évszázada szolgálja Miskolc közművelődését, kultúráját. A ház tervezett bezárását elfogadhatatlannak tartják, és küzdenek, demonstrálnak ellene. Semmi valódi indok nincs egy ilyen nagy múltú kulturális intézmény bezárására, nem elfogadható, hogy az ifjúsági házat más helyre költöztessék, ebben a formában megszűnjön, inkább fejleszteni kellene – közölte.

– MTI –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .