Miskolcé lehet II. Rákóczi Ferenc temetési zászlaja

Akt.:
A kép bal oldalán a gyűjtő, Tóth Sándor a Diósgyőri várban
A kép bal oldalán a gyűjtő, Tóth Sándor a Diósgyőri várban
Miskolc – Felbecsülhetetlen értékű hadtörténeti kincseket ajánlott fel Miskolcnak az egri vállalkozó.

Négyszáz darabból álló, nagy értékű, történelmi fegyvergyűjteményét ajándékozná Tóth Sándor Miskolcnak, a tárgyalások hamarosan elkezdődnek a városvezetéssel. A Felsőzsolcáról származó, de Egerben élő vállalkozó, történész azt szeretné, ha a Diósgyőri várban lenne állandó kiállítása felbecsülhetetlen értékű relikviáinak. A gyűjtemény 75 darabja szeptember 1-ig látható a várban a „Lovagok fegyverben” című kiállításon.

Csak a magyar hadszíntéren használt fegyvereket gyűjtöm. Tóth Sándor.

Történelmi lehetőség

– Gyerekkorom óta gyűjtöm a régi fegyvereket. Mindkét nagyapám harcolt mindkét világháborúban, innen az indíttatás – mesélte lapunknak Tóth Sándor. – Csak a magyar hadszíntereken használt fegyvereket gyűjtöm. Miskolcnak tulajdonképpen most történelmi lehetősége adódik, hogy az értékes kincseket megszerezze. Eddig a fegyverek Egerben voltak a Történeti Tárházban, de azt valamiért bezárták. Most már próbálná Eger visszacsábítani a gyűjteményemet, de azt mondtam, hogy ahol egyszer nem kellettem, oda én nem megyek vissza. A gyűjtemény egészen az őskortól az 1848/49-es szabadságharc végéig mutatja be a különböző harci eszközöket, és számos névhez kötődő tárgy van közöttük.

A kedvencek

Tóth Sándor elárulta, melyek a kedvenc kincsei.

– Egy ezüstveretes, magyar díszszablya markolata, melyen magyar uralkodók találhatók: Szent István, Hunyadi Mátyás, Attila, Árpád fejedelem és még két ősvezér. De ugyanígy nagy becsben tartom a középkori fegyvereket és a magyar huszárság fegyvereit. Egyedül ebben a gyűjteményben lehet végigkövetni a fegyverek alakulását Hunyadi Mátyás korától a szabadságharc végéig.

ÉM-HE


Majdnem minden eredeti

Megtudtuk: a gyűjtemény majdnem minden darabja eredeti. Egy-két rekonstrukció van csak közöttük, például Hunyadi Mátyás halotti pajzsának hiteles másolata. Az eredeti Párizsban található, de egymilliárd forintért sem adták vissza Magyarországnak, mondta Tóth Sándor. Hozzátette: az egyik legszebb relikvia II. Rákóczi Ferenc egyetlen eredeti temetési zászlaja.

hirdetés


hirdet�s