Szezonális évelő virágok

Szezonális évelő virágok
© Fotó: naplo.hu
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A kertünk díszei lehetnek hosszú időn át ezek az évelő virágok.

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) a somvirágúak (Cornales) rendjébe tartozó hortenzia (Hydrangea) nemzetség legismertebb faja. A tápdús, jó vízvezető, de nem túl száraz, kissé savanyú talajt kedveli. A hortenziabokrot a szabadban a legjobb félárnyékos helyre ültetni, hogy a virágokat nyáron ne érje közvetlenül a napsugárzás, mert az erős fényben a virágok adott esetben akár össze is zsugorodhatnak (ennek a mértéke azonban rendszeres permetezéssel csökkenthető). A fiatal növényeket fagymentes helyen kell teleltetni. A hortenziát kétféle módon szaporítják. Ha hely van hozzá, bujtathatjuk a bokor alsó vesszőit, de gyakoribb a hajtásdugványozás.

Fotó: naplo.hu Fotó: naplo.hu ©

A nyári orgona, illatos nyári orgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii vagy Buddleia davidii) a görvélyfűfélék (Scrophulariaceae) családjába tartozó, cserjeméretű növényfaj. Neve ellenére az orgonának csak távolabbi rokona. Északnyugat-Kínában és Japánban őshonos, folyó- és patakpartokon él. Bár nektárja számos lepke-, méhfaj számára nyújt eleséget, mégsem növeli a biológiai sokféleséget; mivel a hernyóknak nem tápláléknövénye és nektárja a nyár egyébként is bőséges időszakában termelődik. A kertekbe azonban odavonzza a pillangókat, ezért a látvány szempontjából érdemes ültetni. A napsütést kedveli, a talajjal szemben nem igényes, meszes, homokos talajon is nő.

Fotó: naplo.hu Fotó: naplo.hu ©

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet. A kertünk szinte bármely részére ültethetjük, hiszen jól bírja a tűző napsütést és a szárazságot, de az árnyékos kertben is szépen fejlődik. Magassága 45–55 centiméter, szélessége 60–70 centiméter. Nagy méretű, vastag, kerekded levelei már önmagukban is mutatósak, innen kapta a nevét a növény. Levelei tavasztól őszig sötétzöldek, majd télen kissé rozsdás, barnás árnyalatot kapnak. Tavasz elején a levelek között megjelennek a gyönyörű fehér vagy rózsaszín virágok, amelyek jól kiegészítik a levelek színét.Miskolc.
BOON.HU


hirdetés