Szerves mérgező anyag okozta a tömeges halpusztulást a miskolci Szinvában

By boon2
Akt.:
Szerves mérgező anyag okozta a tömeges halpusztulást a miskolci Szinvában
Miskolc (MTI) – Szerves mérgező anyag kerülhetett Miskolcon a Szinva-patakba pénteken, ez okozhatta a tömeges halpusztulást – mondta Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője kedden az MTI-nek.

A szakember úgy fogalmazott: már az első vízmintákból, a helyszínen is megállapítható volt, hogy nem oxigénhiány okozta a halak pusztulását, az oldott oxigén mértéke mindenhol megfelelő volt.

A laborvizsgálatok szerves, toxikus szennyezőanyagra utalnak, ez okozta a gyors lefolyású, tömeges halpusztulást – ismertette a kommunikációs vezető.

Hozzátette: a szakemberek a bejelentést követően gyorsan a helyszínre értek, így azt is meg tudták állapítani, hogy vélhetően a péntek reggeli órákban kerülhetett a szennyeződés a vízbe, mégpedig a Szinva-terasz és az Aranycorvin üzletház közötti szakaszon. A laborvizsgálatok azt nem tudták kimutatni, pontosan milyen anyag okozta a halpusztulást.

A várost 15 kilométer hosszan szeli át a Szinva-patak, amelyet – mivel ipari szennyeződés már sehol sem kerül a vízbe – több éve újra “megtöltött az élet”, számos védett halfaj megtalálható a vizében – tette hozzá Sallai Ferenc.

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a miskolci Városgazda Kft. munkatársai mintegy 250-300 kilogramm haltetemet szedtek össze.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a miskolci rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztálya környezetkárosítás bűncselekményének gyanúja miatt indított eljárását ismeretlen tettes ellen.

MTI

Tömeges halhalál a Szinván

Még hűtik a haltetemeket

Küldjön hírt: Tömeges halpusztulás a SzinvábanMiskolc.
BOON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés