Orosz szerzők és Harsányi Attila Miskolcon

Viszockij-est lesz a Grund Pinceszínházban
Viszockij-est lesz a Grund Pinceszínházban - © Fotó: ÉM
Miskolc – Harsányi Attila színművész Viszockij-­estje Vihula Mihajlo gitárkíséretével hétfőn este lesz a Grund Pinceszínházban.

Oroszok

Harsányi Attila Viszockij-­estje, Gitáron kísér: Vihula Mihajlo

Egy hatlövetű pisztoly, egy golyó, megpörgetni a dobtárat és lőni. Halál vagy dicsőség. A legrizikósabb szerencsejáték. Egészen extrém. Ilyenre csak az oroszok képesek.

Harsányi Attila Fotó: ÉM

Az előadás „sztárvendége” Vlagyimir Szemjonovics Viszockij, akinek 12 dala adja az est gerincét, emellett részletek hangzanak el a Karamazov testvérekből és a Bűn és bűnhődésből, Lermontov és Puskin verseiből, Tarkovszkij filmjeiből. De elhangzik a vodka, a pirog és a ­borscs elkészítésének módja is, valamint szót ejtünk a sztálini időkről, Mengyelejev periódusos rendszeréről, az orosz rulettről és a Szputnyik–2 űrhajóról, amin Lajka kutya utazott. Tehát: minden, ami orosz, nem kicsit, nagyon.
„A két előadó – és így maga az előadás – szenvedélyessége átütő. Azáltal, hogy egymással játszanak, nekünk játszanak. Ha a dal félremegy egy oktávval, akkor újra lehet kezdeni. Az emberek hibáznak néha, és attól emberek, hogy belátják. Ez ebben az előadásban megtörténik, és miután megtörténik, talán az este legjobb dala kerekedik ki belőle egy lírai tévétorna-parafrázissal, hogy miért érdemes reggelente mozogni – nehéz elképzelni, hogy erről jó verset és jó dalt lehet írni, pedig lehet. (…) nemcsak a két előadó, hanem a közönség is részévé válik az előadásnak, sőt a hangszer is önálló életre kel, és létrejön egy kétségtelen tartalom, ami nem üzenet, hanem maga az este. Itt nincs hazugság, csak szándék és egy érvényes, autentikus, minden ízében színházi (mert emberi) lenyomat” –írja ismertetőjében a Grund Pinceszínház.

Grund Pinceszínház, Miskolc, Csizmadia köz, 2018. november 12., hétfő, 19:00

ÉM


Fábián Péter, Benkó Bence
Miskolc - A jövő laboratóriumában vizsgált kérdések: mire van a hatalom, ki mondhatja meg, mi a jó. Interjú: Benkó Bencével és Fábián Péterrel, a miskolci Elza-trilógia szerzőivel. Trilógiává bővül a miskolci Elza-történet. Fábián Péter és Benkó Bence két szezonnal ezelőtt kezdett bele a Misko...

Fandl Ferenc a Három nővérben
Miskolc - Léteznek olyan alakok a világirodalomban, akikkel könnyebb azonosulni – állítja Fandl Ferenc színész. A szerepek változnak, ám az elvárás állandó: hitelesnek és érvényesnek kell lenni – vallja Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, akivel az aktuális évadról beszélgettünk. ...

Harsányi Attila A Cirkuszhercegnő jelenetében
Miskolc - A Cirkuszhercegnő lett a hónap előadása októberben, a Miskolci Nemzeti Színház produkciói közül. Színházszerető olvasóink dönthetnek hónapról hónapra a címről. A Miskolci Nemzeti Színház repertoárján szereplő műsorok közül választhatnak, azt támogathatják, amelyik legjobban megnyerte a ...

Harsányi Attila
Miskolc - Teher a vállon. Érezni, amit a másik érez. Hagyni, történjen, ahogyan történik. Interjú: Harsányi Attila Jászai-díjas színművésszel. „Ha valamit lazán hagysz magadban, akkor minden megtörténik. Ez a színház. Ezt keresem benne. Ez okoz meglepetést. Ez mindent okoz. Ebben tisztára is mosh...Miskolc.
BOON.HU


hirdetés