Nézőpont: Becsengető

By György Homoky
Nézőpont: Becsengető
Huszonháromezer a két gyerek tankönyve, és nagyjából ugyanennyit költöttünk füzetekre, tolltartóra, új fekete cipőre és szoknyára, táskákat még csak nem is vettünk.Hajdu Mariann jegyzete.

Az agyam napok óta kalkurátorként működik, számolgatom, mire kell még pénz, szerintem már kevésre futja. Az előkészületeknek viszont mára vége. Új élet kezdődik. Először is a lányoknak: nem lehet reggelenként fél 9-ig aludni. Aztán nekem: mit adok tízóraira, viszik-e magukkal a tornazsákot, megvettem-e a citromot az uzsonnára csomagolandó teához. És mindnyájunknak: korábban kell reggel indulni, hiszen ilyenkor menetrend szerint jelentkeznek a forgalmi dugók.

Majd jönnek az első házi feladatok, megtanulandó versek, angol szavak. A hatodikos Lili tudom, hogy rutinos, a harmadikos Eszti azonban már most izgul. Anya! Mi lesz velem, ha az idén már lehet buktatni? Kérdezi a minap (újságíró gyereke, hallgatja a híreket), és nehezen érti meg, hogy mivel eddig kitűnő volt, így nem kell, hogy emiatt fájjon a feje. Az idei tanév nagy újdonsága ugyanis, hogy az alsósok is kapnak jegyeket, év végén pedig osztályt ismétel, aki nem teljesíti a minimumkövetelményeket.

De hol van még az év vége? Most csengettek be. És sajnos – a lányaim legalábbis így látják – az őszi szünetig is sokat kell még aludni.

Hajdu MariannMiskolc.
BOON.HU


hirdetés