“Kényelmes, de szokatlan”

Akt.:
“Kényelmes, de szokatlan”
Miskolc – Segítséggel élők próbálták ki menet közben az új Skoda villamost.

A Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének, a Látás-Mód Alapítvány a Látássérült Emberek Oktatásáért, valamint a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének tagjai próbálták ki csütörtökön az egyik új Skoda villamost Miskolcon menet közben. Az MVK Zrt. telephelyéről a Centrumig és vissza utazhattak a meghívott fogyatékkal élők, melynek során kipróbálhatták azt is, hogyan tudnak fel-és leszállni, jelezni és mozgás közben közlekedni a villamoson.

– Remélem, hogy nem kell megszervezni, hogy fogyatékkal élő társaink utazzanak a villamoson, hiszen ezek a XXI. század kívánalmainak megfelelő járművek, amelyek akadálymentesek – mondta Devecz Miklós, a közlekedési vállalat vezérigazgatója. – Azt szeretnénk, hogy minél kényelmesebben tudjanak utazni, ezért hívtuk meg őket. Azért hogy osszák meg velünk észrevételeiket, tapasztalataikat.

Braun János, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének elnöke szerint az a lényeg, hogy a villamosmegállók mennyire alkalmasak arra, hogy le- és felszálljanak.

– A peron széle és a villamosküszöb közötti távolság az érdekes, mert előfordulhat, hogy a kerekesszék első kis kereke becsúszik a két tárgy közé – fogalmazott. – Tavaly Firenzében kipróbáltam az ottani villamost: ott a peron szélére gumit szereltek, ami a villamosban sem tesz kárt és a mi közlekedésünket is megkönnyítheti.

Három centi lenne jó

Tóth Zoltán Budapestre jár kosárlabdázni, így van fogalma a közösségi közlekedésről. A kerekesszékes fiatalember úgy vélte, hogy könnyebb villamoson utazni. Ő volt az, aki minden megállóban mérte a peron és a villamos közötti távolságot. 5-, 6-, 7 centimétert jegyezhetett fel.

– Nekem még a 6 centi is megfelel, de vannak, akiknek nehézséget okozhat. Három centi lenne a jó – tette hozzá.

Lipusz László Blake nevű négy esztendős kutyájával “tesztelte” a cseh járgányt. Úgy fogalmazott, hogy kicsivel más, mint a többi villamos, de semmi extrát nem érez.

– Kényelmesebb, de szokatlanabb is – jelentette ki a vak férfi. – Utaztam már rajta tömegben is, akkor nem éreztem semmit. Persze akkor át kell mindenkin verekednünk magunkat, de szerencsére mindig akad segítség.

ÉM-JLIMiskolc.
BOON.HU


hirdetés