A játékjogosultság megállapítása

Akt.:
Rosszul indult, de zökkenőmentesen fejeződött be a megyei labdarúgó bajnokság
Rosszul indult, de zökkenőmentesen fejeződött be a megyei labdarúgó bajnokság
Miskolc – Rosszul indult, de zökkenőmentesen fejeződött be a megyei labdarúgó bajnokság.

A márciusi időjárás alaposan megtréfálta a labdarúgó megyei első- és másodosztályban szereplő csapatokat. A Magyar Labdarúgó Szövetség megyei igazgatóságának versenybizottsága napokig kereste a hóhelyzet ellenszerét, ez a bravúros mutatvány azonban helyenként nem sikerült, így tucatnyi mérkőzést kellett az eredetitől eltérő időpontra halasztani. A sorok rendezése heteket vett igénybe, a tanulságok levonása pedig már részben megtörtént.

Helyes döntés volt

– A pótlások remekül sikerültek – jelentette ki Sajti Viktor, az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója. – Jó döntésnek bizonyult az első tavaszi fordulót még őszre áthelyezni, mert így volt időnk a tavaszi kezdés eltolására. A 17. fordulót a megyei elitben egy szerdai napra tettük, megyei II-ben pedig az utolsó forduló utánra helyeztük a záróra találkozóit. Itt jegyzem meg: azt megfontolás tárgyává tesszük, hogy a soron következő őszi idény végét követően – gondolva arra, a jövő tél végén is eshet jelentős mennyiségű csapadék –, hogy akár két tavaszi fordulót is rendezhetünk, ehhez azonban teljes egyetértés kell. Néhány hónapja a 18. forduló időpontjában szintén sok helyen játékra alkalmatlan volt a pálya talaja, de ezt az „etapot” a versenybizottság már nem halasztotta el központilag, hanem a mérlegelést rábízta az egyesületek vezetőire, végső soron pedig a játékvezetőkre. Szerencsére rendeződtek a soraink, jóllehet egy darabig szinte égtek a telefonvonalaink, és persze folyamatosan tárgyaltunk az érintett klubokkal.

Az igazgatótól ezután megkérdeztük, hogy mindenkivel zöld ágra vergődtek-e, mire ezt a választ kaptuk:

– Igen, mert az érdekeink találkoztak. A sportszervezetek örvendetes módon a partnereink voltak, ez azonban nem újdonság. Az elmúlt évek változatos és többször viszontagságos tavaszi időjárása egyszerűen felkészítette a feleket a rugalmasságra. Versenybizottságunk vezérlőelve az volt, hogy ha a csapatok között létrejött bármilyen kompromisszumos megegyezés, akkor – természetesen a szabályok betartása mellett – ezekre áldását adja.

Jobb a helyzet

A hétvégi, menetrend szerinti és a hétközi pótlásos „rohamok” nagy feladat elé állították az igazgatóság játékvezetői bizottságát. A testület, minden igyekezete ellenére sem tudott valamennyi találkozóra három „döntnököt” küldeni, olykor előfordult, hogy a sípos munkáját csak egy asszisztens segítette. ­Erről így vélekedett Sajti ­Viktor:

– Sajnos, évről évre fogy a játékvezetők száma, de mi még nem is panaszkodhatunk, ugyanis Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az országos átlaghoz képest jobb a helyzet. Az elszívó hatást érezzük, a tendencia megváltoztatása érdekében cselekvési tervet készítünk.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy nem tette-e irreálissá a bajnokságokat az elmaradt meccsek sorozata, mert a táblázatok néhányszor bizony áttekinthetetlennek tűntek.

– Erről azért nem beszélhettünk – szögezte le a megyei igazgató. – Az egyesületek hetente megkapták a közlönyünket, amelyekből minden számukra fontos és aktuális információt megtudtak. Ettől függetlenül igazgatóságunk munkatársai a hét minden napján az érintettek rendelkezésére álltak. Egy-két vitás eset azért, a legnagyobb körültekintés mellett is előfordult. Ugyanis a játékjogosultság a halasztott mérkőzéseken kettős szabályozás alá esett: nem volt mindegy, hogy versenybizottságunk központilag rendelt el egységes halasztást, vagy csak egy adott mérkőzést játszottak új időpontban. Míg az első esetben a játékosnak a halasztott időpontban kellett a sportszervezet tagjának lennie, utóbbi esetben már az eredetileg kisorsolt időpontban leigazolt labdarúgónak volt joga pályára lépnie.

Kolodzey Tamás


A játékvezetőkről

Amint azt már lapunkban megírtuk, az MLSZ megyei igazgatóságának társadalmi elnöksége a megyei játékvezetői bizottság teljes tagságát visszahívta. Az új elnökség kinevezése előtt Tatárka József társadalmi elnök egyeztet az országos testülettel annak érdekében, hogy konszenzusos jelöltet találjanak a jb-elnöki posztra.
Miskolc.
BOON.HU


hirdetés