A hatékonyabb mentésért

Akt.:
A hatékonyabb mentésért
© Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Fogyatékkal élők mutatták meg, hogyan segíthetnek nekik a leghatékonyabban.

A fogyatékkal élők mentése során felmerülő kommunikációs nehézségek feltárása, a mentés közbeni tájékoztatás hatékonyabbá tétele érdekében úgynevezett „érzékenyítő programokkal” igyekeznek a hivatásos tűzoltókat felkészíteni az ilyen helyzetekre.

Érzékenyítés

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Miskolci Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományával együttműködve hívta életre a munkaműhelyt.
A tegnapi érzékenyítő program során siketek, vakok, gyengén látók és hallók – többek között – bemutatták a látássérültekkel és a hallássérültekkel történő helyes kommunikáció és segítségnyújtás legfontosabb tudnivalóit.

Tudjanak segíteni

A Miskolci Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatban lévő tűzoltói maguk is kipróbálhatták, hogy milyen vakon vagy a látássérültség valamilyen fokozatában tájékozódni, közlekedni. Erre azért volt szükség, mert az ilyen tapasztalatok birtokában éles helyzetben hatékonyabban képesek majd segíteni a fogyatékkal élők mentését. A tűzoltók elsajátíthatták azt, hogy milyen módon tudnak kommunikálni egy közlekedési baleset, vagy egy tűzeset során bajba jutott látás-, vagy hallássérülttel. Fontos szempont, hogy miként lehet elérni azt, hogy minél gyorsabban hagyhassák el a veszélyes területet.

A programban részt vevő tűzoltók kérdésekkel bombázták a „szakembereket” és sorra választ is kaptak felvetéseikre.
ÉM-SZBMiskolc.
BOON.HU


hirdetés