360 fokos videó: A „rendszeridegen” sport

Nagy siker volt a nemrégiben megrendezett Európa-bajnokság
Nagy siker volt a nemrégiben megrendezett Európa-bajnokság - © Fotó: ZBKK
Miskolc – Zen Bu Kan Kempo: A küzdősport, ami magyar találmány.

A Borsod Kempo SE edzését látogattuk meg 360-as kameránkkal, ahol a helyi csapat sensei-e, Pálfalusi Attila, I. Danos Zen Bu Kan Kempo mester volt segítségünkre, hogy megismerjük ezt a harcművészeti formát. Mesélt nekünk „Imi bácsiról”, azaz dr. Harnos Imréről, aki kitalálta a Zen Bu Kan Kempot. Tömören összefoglalva, egy japán tradíciókra épülő harcművészeti „best of” sportról van szó. A cél az volt, hogy a különböző küzdősportok legjobb elemeit átvéve valami új jöjjön létre, amiben minden összpontosul: erőnlét, technika, fegyverhasználat…

Illegalitásba vonult

A Zen Bu Kan Kempo több szempontból is érdekes sportág. Egyrészt mert olyan, távol-keleti elemekből is építkező küzdősportról van szó, amit magyar ember alapított, mára pedig világkarriert futott be. De történelmi oldalról tekintve is izgalmas. Imre bácsi ugyanis az 1956-os forradalmat követően elhagyta az országot. Tíz év emigráció után tért haza Magyarországra, hogy elkezdje átadni a tudását. A kommunista rezsim azonban nem nézte jó szemmel, hogy itt harcedzett emberek lepik el az utcákat, ezért többször kiutasították Harnost az országból. Ám a sportág nem halt el, hanem illegalitásba vonult.

Amikor Attilát kérdeztem róla, hogy miért jó ez az „összeillesztett” sport, mi az értelme a sok elem átvételének, hasonlóan válaszolt. Szerinte az a lényeg, hogy mindenkivel szemben, bármilyen szituációban helyt tudjon állni az ember. Nyilván ez ma már mást jelent, mint a ’60-as években.

file6xyftiask9f1maig4j6t_650

Szóval így indult a Zen Bu Kan Kempo történelme, ami mára igen szép karriert futott be. Elterjedt a világon, nemzetközi versenyeket szerveznek, a közelmúltban volt egy háromnapos Európa-bajnokság több mint 600 nevezett versenyzővel. De ez csak egy eleme a fejlődésnek, egy összetett családfa mutatja, hány mester volt és van Magyarországon, illetve ők honnan indultak el. Szóval az látszik, hogy az eltelt nagyjából fél évszázad alatt beágyazódott a sportág.

Önvédelem, helytállás

Mint a legtöbb küzdősportnál, itt sem az a cél, hogy pusztaöklű gyilkológéppé váljon az ember. Nyilván rendelkezik olyan tudással egy zen bu kan kempos is, amivel akár komoly sérülést is tudna okozni, de az önvédelem, még inkább a helytállás a fő cél. Mindezek ellenére roppant kemények az ember-ember elleni összecsapások, ami nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a harcművészeti elemeknek milyen széles tárháza közül válogathatnak.

file6xyfxjfrvb88w2x8j6t_650

Attila úgy tapasztalta, hogy sok felnőtt a hétköznapok levezetéseként kezd velük edzeni, és gyerekek is vannak. Már a legfiatalabbaknál elkezdődik a sportág szeretetének kiépítése, mi láttunk olyan apróságot is, akit éppen hogy nem lepett el az edzőruha. Megszabadulnak fölös energiáiktól, fegyelmet és rendszerességet tanulnak. Később pedig ők lehetnek a Borsod Kempo SE közösségének jövője, és ennek a sportágnak a legfiatalabb képviselői.

Király Csaba


Szubjektív

Azt mondhatom, hogy egy különleges sportot ismertem meg. Önmagában lenyűgöző, hogy egy magyar alapítású, távol-keleti elemekből építkező harcművészetről van szó, ami világkarriert futott be. Még izgalmasabb, ahogy ez érvényesülni próbált és tudott végül egy olyan történelmi korban, mint a kommunizmus.

– ÉM-KCS –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

 Miskolc.
BOON.HU


hirdetés