Miskolc Város Napja – Párok, képregények és törzsi ritmusok

Akt.:
Miskolc Város Napja - Párok, képregények és törzsi ritmusok
Miskolc Város Napja - Párok, képregények és törzsi ritmusok
Miskolc – Egész estés programmal várja az érdeklődőket a Miskolci Galéria a város napján, május 11-én.

Kiállításokkal és kísérő rendezvényekkel várja az érdeklődőket közös programjával a Miskolci Galéria és a Műút folyóirat és a MissionArt Galéria Miskolc Város Napján.

Elsőként a Párok kiállítással (18.45-kor nyílik, a rendezvény a Miskolci Galéria Rákóczi-házában lesz), amely egy hosszabbra tervezett kiállítássorozat része.

– Onnan az ötlet, hogy nagyon sok alkotópár él közöttünk – mondta Kishonthy Zsolt művészettörténész, a kiállítás kurátora. – Így érdekes lehet, hogy hogyan dolgoznak: együtt, vagy épp ellenkezőleg, egymástól függetlenül. Úgy gondoltuk, többüket is bemutatjuk majd, most elsőként két pár műveit láthatja majd a közönség, Szirtes János és Molnár Ágnes Éva az előbbire példa, míg Rutkai Borit és Nemes Pétert inkább az elkülönülő alkotói folyamat jellemzi.

Még két tárlat

Rutkai Bori nem csak mint festő és filmes mutatkozik be ezen az estén, hanem mint énekest is megismerhetjük: este negyed 8-tól a Rutkai Bori és a Specko Jedno Zenekar koncertje is meghallgatható.

A programot egyébként is át-átszövi a zene és más attrakciók, Törzsi ritmusok, bakelit barázdák címmel.

Az est során még két kiállítás nyílik, az első Lakatos István képregénykiállítása. A tárlaton a szerző korai vázlataitól kész képregényoldalakon át a legújabb rajzaiig mutatja be műveit. Zemlényi Attila, a Műút folyóirat főszerkesztője szerint Lakatos István az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettje, többszörös Alfabéta-díjas képregényalkotó, könyvillusztrátor és író. Nemrégiben megjelent regénye, a Dobozváros egyszerre gyermek- és felnőttmese.

Érdekes mustra

A harmadik kiállítás azokból a pályaművekből nyílik, amelyek a folyóirat korábban meghirdetett képregénypályázatára érkeztek be.

– Három csoportba oszthatnám a műveket – mondja Zemlényi Attila, aki a zsűri tagjai is volt. – Az elsőbe az archaizáló, klasszikus elemeket tartalmazók tartoznak, a másodikra a japán mangák stílusa jellemző, a harmadik pedig a kortárs megközelítési mód. A legérdekesebb alkotások ez utóbbi csoportból kerültek ki.

Zemlényi Attila még nem árulhatta el a nyertesek névsorát, de azt megtudtuk tőle, hogy érdekes mustrát láthat a közönség a termésből. És azt is, hogy a nyertesektől további műveket rendel a folyóirat, amely sorozatok a Műút következő évének számaiban jelennek majd meg.

ÉM-HM


Kísérő rendezvények

16 óra – Törzsi ritmusok, bakelit barázdák
17 óra – Vagány históriák — kortárs szerzők portréi
Kortárs szerzők kéziratai
18 óra – Könyvheti JAK-füzetek bemutatója
19.15 óra – Rutkai Bori és a Specko Jedno Zenekar koncertje
20 órától folytatódik a törzsi ritmusok, bakelit barázdák

Pár perces forgalomkorlátozások május 11-én, Miskolc Város Napján

Miskolc – 2012. május 11-én Miskolc Város Napja alkalmából utcai váltófutás lesz 12:00-13:00 között a Kazinczy u. – Szemere u. – Görgey u. – Szigligeti tér útvonalon, ezért az ott közlekedő autóbuszok, valamint a Villanyrendőr megállóhelyen a villamosok pár perces megállítására kell számítani.

Miskolc két napig ünnepel

Miskolc – Városnapot ünnepel Miskolc pénteken: családi programok, filmfesztivál, kiállítások…