Miskolc: téma a zárszámadás

Akt.:
Jó nyolcvankétmilliárd forintos bevételi főösszeggel zárta az elmúlt évet a miskolci önkormányzat
Jó nyolcvankétmilliárd forintos bevételi főösszeggel zárta az elmúlt évet a miskolci önkormányzat
Miskolc – Jó nyolcvankétmilliárd forintos bevételi főösszeggel zárta az elmúlt évet a miskolci önkormányzat.

Majd’ két hónapos szünet után ismét rendes közgyűlési ülést – ezúttal az áprilisit – tart csütörtökön Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az előzetes tájékoztatás szerint a plénum hét rendes napirendi pontot tárgyal, de minden valószínűség szerint várható rendkívüli előterjesztések napirendre vétele is.

Áthúzódó pénzek

A közgyűlési ülés egyik fő napirendi pontja az önkormányzat elmúlt évi költségvetésének zárszámadása lesz, amelyet egy 300 oldalas dokumentum előterjesztésével vezet elő a városvezetés. Kiderül belőle – többek között –, hogy a bevételi főösszeg 82,4 milliárd forint volt, míg a kiadási főösszeg 47,3 milliárd forint. A költségvetési maradvány ennek megfelelően mintegy 35,1 milliárd forint.

Az előterjesztés szerint az intézmények 2018. évi áthúzódó kiadásainak és szállítói állományának rendezésére költenek mintegy 2,2 milliárd forint értékben, 32,6 milliárd forintot tesz ki az önkormányzat tavalyról áthúzódó kiadásainak finanszírozása, és 253 millió forintot az idei költségvetés általános tartalékához csatolnak.

A tavalyi bevételek között jelentős tételt tettek ki az adóbevételek. Az iparűzési adó 10,9 milliárd forint, az építményadó 3,6 milliárd forint volt. Telekadó címén 119 millió, idegenforgalmi adóból pedig 177 millió forintnyi folyt be. A gépjárműadó a tavalyi költségvetés készítésekor tervezett 390 millió helyett 429 millió lett.

Az önkormányzat a költségvetésből megnyugtató módon gondoskodott az intézményhálózat működtetéséről, és jutott fejlesztésekre is.

Igazgatói pályázat

A közgyűlés tárgyalja a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői tisztségének betöltésére vonatkozó pályázat kiírását. Mint ismert, a társaság egyszemélyes tulajdonosa Miskolc önkormányzata. Rendeletük szerint a közgyűlés jogköre a vezető kiválasztása.

A színház jelenlegi ügyvezetőjének, Béres Attilának a tisztsége 2020. január 31-én szűnik meg, így pályázatot kell kiírni a betöltésére. A szabályok szerint a pályázatot a munkaviszony megszűnte előtt legalább hat hónappal közzé is kell tenni. A beérkező pályázatokat szakmai bizottság bírálja el, majd a közgyűlés kulturális bizottsága véleményezi, és a közgyűlés hoz végső döntést.

ÉM-SZB